SSP: Da BIA i MUP Srbije omoguće Radi Trajković slobodu kretanja

Beta 16.12.2022

Stranke slobode i pravde (SSP) pozvala je danas Bezbedonosno informativnu agenciju (BIA) i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije da omoguće slobodu kretanja predsednici Evropskog pokreta Srba sa Kosova i savetnici kosovskog ministra Radi Trajković, koju su u četvrtak uveče zaustavili na Merdaru.

SSP je u saopštenju od BIA i MUP-a Srbije zatražila i da "prekinu praksu višečasovnog zadržavanja državljana Srbije na administrativnim prelazima prema Kosovu kao i graničnim prelazima, zbog njihovog političkog rada ili njihovih stavova koji se kose sa stavovima vlasti".Podsetili su " BIA i MUP Srbije da je Trajković državljanka Srbije", te dodali da se "protiv nje ne vodi bilo kakav krivični postupak".

Ocenili su da je takvo "postupanje BIA i policije Srbije posledica isključivo neslaganja sa njenim političkim radom i stavovima koje iznosi"

"Kakve god da političke ili druge stavove imaju državljani naše zemlje, kretanje im ne može biti onemogućeno ukoliko nisu pod istragom ili ako nisu počinili neko krivično delo, što ovde svakako nije slučaj", navela je SSP.

Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića je od sinoć na prelazu Merdare, jer joj je onemogućeno da se vrati u Srbiju, objavio je list Danas.

Prethodno je , u četvrtak, u Prištini razgovarala sa američkim ambasadorom na Kosovu.

Stranka Zajedno osudila zadržavanje Rade Trajković

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković ocenila je danas da je zadržavanje savetnice kosovskog ministra Rade Trajković na administrativnoj liniji sa Srbijom demonstracija sile aktuelne vlasti u Beogradu i potpunog odsustva poštovanja građanskih prava.

"Svako ko ne misli isto kao Aleksandar Vučić biće izložen torturi i policijskoj represiji. Naprednjački režim sve eksplicitnije i brutalnije pokazuje da neće trpeti pluralizam u Srbiji", navela je Stojković u saopštenju.

Stojković je zatražila da se Radi Trajković omogući da se slobodno kreće i da se poštuje dostojanstvo svakog građanina Srbije.

Savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak Rada Trajković na Tviteru je navela da joj srpska policija u nekoliko navrata 15. i 16. decembra nije dozvolila da pređe administrativnu liniju sa Kosovom i da je bez razloga bila zadržana, uz oduzimanje dokumenata.

LSV: Vlast da prekine maltretiranje i oslobodi Radu Trajković

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahteva od predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Branbić, da prestane maltretiranje Rade Trajković, koja od sinoć čeka na administrativnom prelazu Merdare prilikom povratka u Srbiju, istakao je danas portparol te stranke Aleksandar Marton.Ocenio je da je sramotno da državni organi sprovode "klasičnu torturu nad bilo kojim građaninom Srbije" zbog činjenice da on ima drugačije političke stavove.

"Da li Srbija i zvanično postaje ono što predstavlja Putinova Rusija - država u kojoj je progon političkih neistomišljenika već svakodnevna praksa", istakao je Marton.

Ako vlast želi iskreno da pokaže da nije na tom putu, dodao je, onda mora pod hitno da prekine maltretiranje Rade Trajković i oslobodi je.

(Beta, 12.16.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »