Stotinak građana protestuje na Jarinju, predvodi ih organizacija Narodna patrola

Beta 18.12.2022

Stotinak građana, predvođenih organizacijom Narodna patrola, okupilo se danas na srpskoj strani administrativnog prelaza Jarinje sa Kosovom.

Njima se na nekoliko stotina metara od samog prelaza isprečio kordon srpske policije, koji im ne dozvoljava da prođu.

Na kosovskoj strani prelaza su pojačane snage Međunarodnih mirovnih snaga (Kfor) koji su postavili kordon od teških vozila i žičanu barikadu i, kako prenose mediji sa lica mesta, niko ne može da pređe ni na Kosovo, ni u Srbiju.

Okupljeni su se u jednom trenutku pogurali sa policijom, ali skup prolazi bez drugih incidenata.

Oni su zapalili i nekoliko baklji, a jednom od njih su, dok su pevali "Kosovo je srce Srbije", zapalili transparent na kome je pisalo "Briselski sporazum".

Među okupljenima su i oni koji nose srpske i ruske zastave, kao i zastave "Nema predaje", a kolonu je predvodio transparent "Moli se Bogu i drži se Rusije".

Među njima je i lider pokreta Ljubav, vera, nada Nemanja Šarović, kao i lider Narodne patrole Damjan Knežević.

Kako pišu prištinski mediji, ista situacija je i na prelazu Brnjak.

Više organizacija, među kojima i Narodna patrola, prethodnih dana su pozivale na "Zbor na Jarinju", sa željom da "oslobode nametnute granice i izdajničke sporazume".

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak desetak dana su neprohodni za saobraćaj zbog barikada kosovskih Srba, koji se protive hapšenju bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića.

(Beta, 12.18.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »