BBC vesti na srpskom

Politika i Amerika: Optužite Trampa za podsticanje pobune, traži kongresna komisija

Kongresna komisija jednoglasno je usvojila mišljenje da Ministarstvo pravde treba krivično da goni bivšeg predsednika.

BBC News 20.12.2022  |  Maks Maca - BBC njuz
Trump rioters
Getty Images

Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp trebalo bi da bude optužen za pobunu zbog prošlogodišnjih nereda u Kapitolu, tvrdi komisija američkog Kongresa koja je istraživala upad u središte američke demokratije.

Komisija - sastavljena od sedam demokrata i dvoje republikanaca - jednoglasno je usvojila mišljenje da Ministarstvo pravde treba krivično da goni Trampa.

Ovaj odbor je objavio i novi snimak na kom se vidi kako bivšeg predsednika pomoćnica Houp Hiks upozorava na to kakvo nasleđe ostavlja za sobom.

Trampove pristalice upale su u Kapitol 6. januara 2021, pokušavajući da spreče Kongres da potvrdi pobedu Džozefa Bajdena na američkim predsedničkim izborima.

Tramp, koji tvrdi da nije uradio ništa protivzakonito, nazvao je odbor „kvazi sudom".

Članovi komisije Predstavničkog doma su 18 meseci istraživali planiranje i napad na Kapitol i na poslednjem sastanku preporučili da se Tramp optuži za četiri dela:

  • podsticanje i pomaganje pobune
  • ometanje službenog postupka
  • zavera protiv Sjedinjenih Američkih Država
  • zavera širenja lažnih tvrdnji

Ministarstvo pravde, čiji tužioci već razmatraju da li da optuže Trampa, nije u obavezi da postupi po preporukama komisije.

Odluke komisije su mahom simboličke, ali je predsedavajući opisao predložene optužbe kao „put ka pravdi".

Portparol Ministarstva pravde odbio je u ponedeljak da komentariše preporuke komisije.

„Bila je to pobuna protiv autoriteta Sjedinjenih Država", rekao je kongresmen Džejmi Raskin, demokrata iz Merilenda koji je član odbora.

„To je težak federalni prekršaj, tako piše i u samom Ustavu."

Preliminarni rezime kongresne komisije objavljen je u ponedeljak, a dokument ima 161 stranicu.

U dokumentu, Tramp je optužen za „zaveru" da osujeti volju birača uoči i tokom samih nereda na Kapitolu .

Komisija Predstavničkog doma tvrdi da je Tramp, znajući da su lažne, širio tvrdnje o krađi predsedničkih izbora 2020, pre nego što je pokušao da natera državne zvaničnike, Ministarstvo pravde i sopstvenog potpredsednika da mu pomognu da preokrene izbornu volju.

Optužuju ga da je podstakao nerede u Kongresu u poslednjem pokušaju da blokira miran prenos vlasti na Bajdena.

Kompletan izveštaj trebalo bi da bude objavljen u sredu.



Članovi odbora u ponedeljak su objavili novi snimak svedočenja dugogodišnje Trampove pomoćnice Houp Hiks, koja je rekla da je upozorila Trampa da nastavljajući da iznosi lažne tvrdnje o izborima, on i njegov tim „nanose štetu svemu što je do sada urađeno".

Tramp je odbacio njenu zabrinutost, dodala je.

Hiks je svedočila da je bivši predsednik „rekao nešto u stilu: 'Nikoga neće biti briga za moje nasleđe ako izgubim, tako da to neće biti važno - važna je samo pobeda".

Komisija je takođe kritikovala predsednikovu najstariju ćerku Ivanku Tramp, bivšu pomoćnicu u Beloj kući, zbog toga što nije bila „predusretljiva" tokom istrage.

Ivanka Tramp i sekretarica za štampu Bele kuće Kejli Makenani „nisu se u potpunosti sećale određenih stvari, ili nisu bile iskrene ili direktne" kao drugi Trampovi pomoćnici, navodi se u izveštaju.

Iz kampa Trampove nove predsedničke kampanje, koju je pokrenuo prošlog meseca, saopšteno je da je kongresna komisija „pokazno suđenje" koje su organizovali Trampovi protivnici „koji su mrlja u istoriji ove zemlje".

„Ovaj kvazi sud nije ništa drugo do projekat sujete koji vređa inteligenciju Amerikanaca i ismeva našu demokratiju", piše u saopštenju.

A Trump bust being held up during the day of the riot at the US Capitol
Getty Images
Na dan protesta na Kapitolu, demonstranti su nosili i bistu Donalda Trampa

Kongresna komisija je takođe saopštila da će četiri republikanska kongresmena, između ostalih i republikanskog lidera Kevina Makartija, uputiti etičkoj komisiji Predstavničkog doma zbog toga što nisu sarađivali sa odborom tokom istrage o napadu na Kapitol.

„Ako želimo da opstanemo kao nacija zakona i demokratije, ovo se nikada više ne sme ponoviti", rekao je predsednik odbora Beni Tompson, demokrata iz Misisipija.

„Ako je vera slomljena, slomljena je i naša demokratija, a slomio ju je Donald Tramp", dodao je.

Zbog nereda na Kapitolu optuženo je više od 900 ljudi.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 12.20.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »