TS: Obavezati Vladu da reši probleme u oblasti borbe protiv korupcije i pristupa informacijama

Beta 26.12.2022

Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu da parlament obaveže Vladu Srbije da reši probleme na koje je ukazano u godišnjim izveštajima Agencije za sprečavanje korupcije i Poverenika za informacije.

Kako su se navodi u saopštenju TS, skupština bi trebalo vladu da obaveže da predloži izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koje bi omogućile pravo žalbe povereniku u slučajevima kada informacije uskraćuju sama vlada, predsednik, Vrhovni kasacioni sud, Republičko javno tužilaštvo, Ustavni sud, Narodna banka, ali i sama skupština.

"U praksi je dokazano da drugi vid zaštite, vođenje upravnog spora pred Upravnim sudom, krajnje neefikasan. Vlada takođe treba da obezbedi izvršenje svih konačnih, izvršnih i obavezujućih rešenja Poverenika", dodaje se u saopštenju.

TS je ukazala i na nužnost izmena Zakona o lobiranju i Zakona o sprečavanju korupcije, kako bi bile ispunjene preporuke Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO), odnosno da bi trebalo urediti "neformalno lobiranje" i obezbediti javnost evidencija o lobističkim kontaktima, dok su u Zakonu o sprečavanju korupcije nužno uređenje sukoba interesa kod savetnika visokih funkcionera i pravila o sprečavanju zloupotrebe javnih resursa.

"TS podseća da su zaključci koji se usvajaju povodom izveštaja nezavisnih organa bili sadržajni samo jedne godine (2014), a čak je i tada Skupština propustila da prati njihovo sprovođenje. Pored toga, izveštaji se obično razmatraju sa velikim kašnjenjem, što je slučaj i ove godine", navodi se u saopštenju.

(Beta, 26.12.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »