Misterija četničkog blaga i dalje nije rešena: Englezi poslali Draži kovčeg pun zlata, plaćeni obaveštajac ga sakrio u Ovčarsko - kablarskoj klisuri (foto)

Blic 28.12.2022
Misterija četničkog blaga i dalje nije rešena: Englezi poslali Draži kovčeg pun zlata, plaćeni obaveštajac ga sakrio u…

Ovčarsko - kablarska klisura poznata po velikim srednjovekovnim svetinjama, nestvarnoj lepoti, ali i pećini Kađenica u kojoj su Turci ugušuli 300 Srba, među svojim stenama krije još jednu tajnu. Ako je verovati podacima iz arhivske građe, pisanju britanske štampe, ali i pričama starijih meštana na ovom području zakopano je četničko blago koje je Draži Mihajloviću poslala britanska vlada tokom Drugog svetskog rata.

"Veruje se da su Britanci po jednom svom obaveštajcu poslali u Srbiju kovčeg prepun zlatnika i dijamanata , vrednosti nekoliko miliona dolara. Međutim, taj obaveštajac blago nije predao vojsci Draže Mihajlovića, već je odlučio da ga zadrži za sebe, tako što ga je zakopao na teritoriji Ovčarsko - kablarske klisure i planirao da ga uzme po okončanju rata. U tome mu je, kako se pričalo, pomogao jedan četnik iz Blaca. Međutim, prema dostupnim saznanjima taj enegleski

Dolar »

Ključne reči

Komentari

Zabava, najnovije vesti »