Panović (Demostat): Pola Beograđana za vlast, pola za opoziciju, ali - šta je opozicija

Beta 04.01.2023

Direktor istraživačko-izdavačkog centra Demostat Zoran Panović izjavio je danas da bi, prema nedavnom istraživanju tog centra, polovina Beograđana koja bi izašla na glasanje, svoj glas dala vlasti, a druga polovina opoziciji, ali upitao "šta je opozicija".

Panović je za TV N1 kazao da za razliku od partija na vlasti, opoziciju kakva je danas "ne možete mehanički strpati u jedan savez koji će pobediti, a onda sprovoditi jednu koherentnu politiku", odnosno da bi u takvom savezu, na primer, morali da sarađuju Ne davimo Beograd i Zavetnici.

Panović je objasnio da su oni političke partije u Srbiji podelili u tri grupe: partije na vlasti, za koje bi glasalo 50 odsto građana, partije centra i levo od centra, za koje bi glasalo 33 odsto i partije desnice, koje imaju podršku 17 odsto glasača.

On je istakao da je istraživanje pokazalo da predsednik Srpske napredne stranke (SNS) i Srbije Aleksandar Vučić i dalje ima veće poverenje simpatizera od same stranke.

"On je jedini faktor integracije te partije, nemaju jasnu ideološku profilisanost, jedna petina SNS je labilna", ocenio je Panović i dodao da bi ti "labilni" ili nezadovoljni u SNS, u nekom trenutku mogli da se priklone opoziciji.

Istakao je da ključna reč opozicije ne sme da bude revanšizam, već da ona mora biti "ohrabrenje, pridobijanje nezadovljnih članova SNS".

Na pitanje ko je najjača opoziciona stranka, Panović je kazao da Stranka slobode i pravde (SSP) i dalje ima solidan rejting, ali da je pitanje kako će Demokratska stranka (DS) da se sada postavi.

"Odlazak nekih partija ostavio je neku vrstu manevarskog prostora DS. Za razliku od opozicije, vlast ima jasnog lidera i s te strane je mnogo superiornija", ocenio je Panović.

On je istakao i da je zabrinjavajuće što je istraživanje pokazalo "veliki stepen nepovorenja, čak i gađenja prema političkim partijama, pa i samoj politici", i to ocenio kao "depresivno".

(Beta, 01.04.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »