Vučić: Bilo kakav oblik priznanja Kosova i ustupanje članstva u UN naše crvene linije

Beta 13.01.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je savetniku američkog Stejt departmenta Dereku Šoleu preneo da su bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti Kosova i ustupanje članstva u UN "crvene linije" preko kojih Beograd neće preći.

Vučić je kazao da je sa američkim diplomatom juče u Beogradu razgovarao o tzv. nemačko-francuskom planu za Kosovo.

"Ukazali smo na ono što smo već dostavili sastavljačima tog pismena u našem pejperu, šta su naše crvene linije. Bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti ili ustupanja članstva u UN, o tome ne želimo i ne možemo da razgovaramo a to je sastavni deo tog plana. O svemu ostalom, a ne kažem da je dobro, možemo da razgovaramo", kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

Dodao je da je zahvalan što američka administracija sada insistira na sprovođenju Briselskog sporazuna, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ali i ocenio da je "nemoguće postići napredak ako se neko stalno poziva sopstvene pravne akte".

"Kad insistirate da nešto mora biti u skladu sa kako oni kažu, Ustavom Kosova, a zašto smo onda pregovarali, o čemu smo pregovarali? Valjda smo vodili pregovore zato što znamo da to nije moguće postići u skladu sa pravnim aktima jedne, druge ili treće strane", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je ocenio i da se pitanje kako treba da izgleda ZSO "prvenstveno" odnosi na Srbe ali, kako je rekao, i na Upravljački tim i na Albance.

"Dobro je što je sada jasno da ZSO mora da bude formirana", kazao je Vučić.

Vučić: Biće američkih investicija; kritičari mog sina to rade iz čiste mržnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama radi na povećanju nivoa američkih investicija u Srbiju, a kada je reč o kritikama njegovo sina, nekoliko puta rekao da je to "gola mržnja prema njemu".

Vučić je nakon dodela nagrada za najbolju fotografiju Srbije istakao da Srbija kad izlazi na finansijko tržište u mnogome zavisi od američkih investora jer "nikad nije bilo manje novca i nikad nije bio skuplji", što se vidi po kamatnim stopama.

"Nama je saradnja sa Amerikom u svakom smislu važna, uskoro ćemo ući u nove energetske projekte, biće dosta upliva američkih kompanija, radićemo na snaženju tog odnosa", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da mu ranije nije bilo jasno šta je problem sa odlaskom njegovog sina Danila na proslavu Dana Republike Srpske, ali da mu je sada jasno da je posredi "čista mržnja".

"Samo mržnja, gola mržnja prema meni bez ikakvog argumentacije", rekao je predsednik Srbije i ponovio da je njegov sin išao na proslavu "jer tamo ide već godinama", kao i da je "veoma ponosan na uverenja svog sina".

Ponovio je i da će u ponedeljak u emisiji Ćirilica na televiziji Hepi pokazati koliko troši njegov kabinet, a koliko su trošili neki predsednici Srbije pre njega, apostrofirajući samo Borisa Tadića.

Vučić je komentarisao tvitove koji prikazuju njegovog sina u pelenama i rekao da je sve to posledica mržnje zbog uspeha u izgradnji puteva i pruga, kojih, kako je rekao "ranije nije ni bilo".

(Beta, 01.13.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »