Premijer najavio novčane kazne trgovcima u Hrvatskoj koji su neopravdano podigli cene

Beta 13.01.2023

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je danas najavio novčane kazne za trgovce koji ne vrate na staro cene koje su neopravdano podigli prilikom konverzije s kune na evro koji je 1. januara postao zvanična valuta i u toj zemlji.

On je na sednici Vlade rekao da se to odnosi na one koji su prilikom konverzije na evro neopravdano podigli cene i tako smanjili kupovnu moć građana i naneli štetu privredi povećavajući ionako visoku inflaciju.

Takođe je najavio da će nadležne službe pojačati kontrolu cena, pozvavši građane da nastave da prijavljuju one koji ne poštuju vladin zaključak o vraćanju cena na one koje su važile do 31. decembra.

Uz novčane kazne, premijer je najavio mogućnost ukidanja subvencija za energente.

"U krizi je važna solidarnost i odgovornost i ponašanje koje nije profitersko", ocenio je Plenković.

Pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović Grčić rekla je su inspektori dosad obavili gotovo 700 kontrola, a u 178 su utvrdili neopravdano dizanje cena od 1. januara.

Prosečna poskupljenja u trgovinama su do 13 odsto. Najveće povećanje se beleži u uslužnim delatnostima, zatim u trgovinama na malo, posebno kada je reč o pekarskim proizvodima koji su poskupeli 15 odsto, ali su negde zabeležena poskupljenja i do 30 odsto.

"U trgovinama je više od 70 odsto subjekata vratilo cene pre uvođenja eura. Kod frizerskih usluga, nege tela došlo je prosečno do porasta cena od 20 odsto, a kod nekih su cene porasle i 50 odsto", dodala je ona.

Visina zaprećene kazne je od 1.000 do 26.000 evra.

U Hrvatskoj je od 1. januara zvanična valuta evro, a kuna se još može koristiti do nedelje, 15. januara.

Do kraja 2023. novčanice i kovanice kuna mogu da se zameniti za evro po fiksnom kursu od 7,5340 u poštama, poslovnim bankama i poslovnicama Fine, a potom od 2024. samo u Hrvatskoj narodnoj banci.

(Beta, 01.13.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »