NADA: Srbija da reaguje na raspisivanje poternice za Račak

Beta 17.01.2023

Koalicija NADA pozvala je danas državne organe u Srbiji da reaguju na raspisivanje poternice kosovskog tužilaštva za hapšenje 18 Srba zbog optužbi za "lažni zločin" u Račku 1999. godine, uz ocenu da je to novi pritisak na srpski narod koji tamo živi.

Poslanik te koalicije u Skupštini Srbije Predrag Marsenić naveo je u saopštenju da se "zločin nad albanskim civilima u Račku nije desio i da je to potvrdilo Haško tužilaštvo", koje je odustalo od tog dela optužnice u suđenju bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

"Tako da je jasno da je u pitanju još jedan pokušaj (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija zastrašivanja Srba na Kosovu i Metohiji. Naša država mora hitno da reaguje i spreči nova hapšenja Srba po lažnim optužnicama, jer bi u suprotnom došlo do novih tenzija", ocenio je Marsenić.

Poslanik koalicije NADA Vojislav Mihailović kazao je da bi Srbija morala da upozori Kfor i druge međunarodne predstavnike da bi nova hapšenja Srba "zbog izmišljenih zločina", mogla da dovedu do novih tenzija, barikada i eskalacije nasilja u već problematičnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

"Takođe, akcija naše policije u Račku bila je izvedena izuzetno profesionalno zbog čega se i izučava na vojnim akademijama širom sveta, kao primer vrhunske strategije i ne sme se dozvoliti da se laž o navodnom zločinu i dalje širi", naveo je Mihailović.

(Beta, 17.01.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »