Potez koji nijedan političar ne bi povukao: Premijerka Novog Zelanda dala ostavku i to bez skandala: "Ja sam samo čovek, vreme je za odlazak"

Blic 19.01.2023
Potez koji nijedan političar ne bi povukao: Premijerka Novog Zelanda dala ostavku i to bez skandala: "Ja sam samo čovek…

Bila je najmlađa žena ikad izabrana za šefa vlade, druga koja se porodila za vreme mandata, a poslednjih pet godina bila je suočena sa izazovima bez presedana. Najavljen odlazak premijerke koja je za sobom ostavila, kako su neki opisali “gargantuozno nasleđe” a nijedan skandal, podigao je buru u svetskoj javnosti.

Džasinda Ardern, premijerka Novog Zelanda, upravo je objavila da se povlači sa svoje funkcije za tri nedelje, ne kasnije od 7. februara kad očekuje da će novi premijer iz redova laburista položiti zakletvu ako ne i ranije, te da neće tražiti reizbor. U vidno emotivnom obraćanju, suzdržavajući suze, Ardern je na konferenciji za štampu ispričala kako je vreme provedeno u kancelariji odnelo svoj danak i ostavilo je iscrpljenom. Takođe je najavila opšte izbore za 14.

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »