Politička platforma Solidarnost se priključila stranci Zajedno

Beta 20.01.2023

Politička platforma Solidarnost potpisala je danas sporazum o priključivanju stranci Zajedno, sa kojom je na beogradskim izborima u aprilu 2022. godine nastupila u okviru koalicije Moramo.

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković rekla je novinarima u beogradskom Medija centru da udruživanje političkih aktera sa kojima imaju isti pogled na budućnost pomaže pri suprotstavljanju aktuelnom režimu.

"Ovako iscepkani kakvi jesmo na celoj opozicionoj sceni, po različitim osnovama, mi ne možemo da se suprotstavimo režimu koji je već 10 godina nama na glavi, koji je jedan koruptivni, korporativni režim koji ne misli o svojim građanima, već isključivo o profitu", kazala je ona.

Stojković je navela da udruživanjem ljudi i organizacija, koji imaju zajednički pogled na budućnost Srbije, žele da naglase se najviše žele da se bave običnim čovekom.

"Mislimo da je to ključno pitanje kako ko živi i šta mu je potrebno da bi udobno živeo u ovoj državi. Ovo zajedništvo koje pravimo je zajedništvo oko pitanja svakog pojedinca i život nas kao kolektiva u kome treba da vladaju i etičke norme i razumevanje i tolerancija", istakla je Stojković.

Kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta je rerkao da su članovi političke platforme Solidarnost "aktivisti koji su postali političari".

"Skupština je dobila čist aktivizam i ovo je potvrda da ćemo i dalje da nastavimo da budemo zajedno i da radimo ono što smo radili u prethodnih pet godina, kako god to neko zove, politika ili aktivizam", kazao je on.

Jovanović je istakao da je to ujedinjenje poziv svima u opoziciji da se uključe i ujedine, da traže nove izbore "i da sruši vlast u Beogradu".

"Ono što je problem, to je to ujedinjenje. Ako stvarno želimo nešto da menjamo, ne postoji drugi izbor i drugi način osim da budemo zajedno. Ovo je ujedno i poziv ostatku opozicije da sednemo za isti sto i da se dogovorimo da srušimo vlast u Beogradu, pa onda i u celoj zemlji i da smenimo ovaj zločinački režim", naveo je Jovanović.

Portparolka političke platforme Solidarnost Melanija Lojpur kazala je da to udruživanje nije kratkoročno, već da zaista žele da promene postojeći sistem vrednosti u Srbiji.

Istakla je da će potpisivanjem sporazuma nastaviti zajednički da rade na promovisanju "Programa za dostojanstven rad" te platforme, koji zagovara drugačije vrednosti, pre svega drugačiji ekonomski model.

"Do sada smo imali ekonomski model subvencionisanja direktnih stranih investicija, ali oni odlaze čim pronađu bolje uslove. Privreda može i mora drugačije da se razvija", rekla je Lojpur.

Osim promene ekonomskog modela, kako je dodala, neophodno je promovisati i to da radnici moraju biti u središtu radnog prava, ističući da su ona "derogirana u poslednjih 20 godina".

Portparol političke platforme Solidarnost i odbornik u Skupštini grada Beograda Miloš Baković Jadžić naveo je da će nakon pristupanja stranci Zajedno posebnu pažnju posvetiti i "Deklaraciji o solidarnoj budućnosti Srbije" te platforme.

"U njoj smo pošli od toga da živimo u društvu ogromnih nejednakosti, mada one nisu jedina nepravda koja tišti Srbiju, ali socijalne nejednakosti u Srbiji su verovatno najveće u Evropi", kazao je on.

Bakoviž Jadžić je naveo da se njihova vizija solidarne budućnosti zasniva na uverenju da se zajedno izbore za javno finasirani sistem zdravstvene zaštite kojim bi bili obuhvaćeni svi građani Srbije, sistem progresivnog oporezivanja, javno, finansiran sistem socijalne zaštite, trajnog stanovanja, radničkih prava, obrazovanja i mnogih drugih oblasti.

"Za stvaranje takve solidarne Srbije smo uvereni da se vredi boriti i da ta borba neće biti ni kratka ni laka. U tu borbu moramo uključiti najšire slojeve stanovništva", rekao je Baković Jadžić.

(Beta, 01.20.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »