Vučić: Spremni smo da prihvatimo koncept predloženog sporazuma, briga zbog jedne tačke

Beta 20.01.2023

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle sastanka sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije u Beogradu, da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma za kosovsko pitanje.

Vučić je novinarima rekao da je na sastanku "po jednom važnom pitanju" iz sporazuma pokazao svu brigu i rezervisanost, ali istakao da o tome ne može da govori jer sporazum još uvek nije javan.

Naveo je da je danas, kao predsednik Srbije "nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko se ne bi usaglasila sa predloženim planom za kosovsko pitanje".

"Po tim i takvim uslovima, tražili smo od predstavnika SAD, Francuske, Nemačke, Italije i EU da pomognu svima nama da prebrodimo turbulencije sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji, jer smatramo da je krajnje vreme da se formira Zajednica srpskih opština, koja je ne samo obećana, već i potpisana pre 10 godina", rekao je Vučić.

Dodao je da je to pitanje hitnosti i da je tek nakon toga moguć razgovor i povratak Srba u institucije, kao i "kakva-takva normalizacija situacije", kao i da će o svemu u narednim danima imati konsultacije sa članovima vlade, parlamenta i drugih značajnih društvenih grupa.

Kazao je da su razgovori bili veoma teški, da nema "ni slatkih ni lepih razgovora", ali da je "dao sve od sebe da čuva i štiti Srbiju", što će, kako je dodao, "bar još neko vreme nastaviti da čini".

Vučić je istakao da su svi na sastanku bili saglasni oko toga da zamrznuti konflikt nije rešenje.

"Jer kada imate zamrznuti konflikt samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana", kazao je Vučić.

Naveo je da su tema na sastanku bile i ustavne promene u oblasti pravosuđa koje je Srbija sprovela, kao i da će Srbija zbog toga imati dalju podršku u evropskim integracijama.

Vučić se sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savetnicima francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.

Oni su se ranije danas u Prištini sastali sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Vučić  se sastao sa predstavnicima EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije, sa kojima će razgovarati o daljim koracima u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom.

Vučić je na Instagramu objavio zajedničku fotografiju na početku sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savetnicima francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.

Očekuje se da glavna tema razgovora bude nastavak dijaloga Beograda i Prištine, na osnovu francusko-nemačkog plana za Kosovo, koji je EU usvojila.

Vučić je juče rekao da očekuje "teške razgovore", a na pitanje sa kojim planom petorka dolazi, imajući u vidu "crvene linije" Beograda, kazao je da dolaze "sa planom koji njih zanima".

Lajčak, Eskobar, Bon, Pletner i Talo u Beograd su došli iz Prištine, gde su danas razgovarali sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Posle sastanka sa Kurtijem, Lajčak je izjavio da je evropsko-američki tim od kosovskog premijera "očekivao veće razumevanje" za evropski (francusko-nemački) predlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

"Sastanak je trajao više od dva sata, što pokazuje da nije bio lak, ali je bio otvoren i iskren. Ne želimo da dajemo dramatične izjave jer smo usred procesa i sada idemo ka Beogradu. Mislim da smo očekivali veće razumevanje mogućnosti koje ovaj predlog nudi. Nadam se da ćemo stići do cilja i nastavićemo da se angažujemo u tom pravcu", kazao je Lajčak novinarima.

(Beta, 01.20.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »