Hoće li sada polovnjaci pojeftiniti: Šta će biti sa cenom novih automobila: "Tržište je poludelo, cene su veće i do 30 odsto, obrt je moguć, ali pod jednim uslovom"

Blic 23.01.2023
Hoće li sada polovnjaci pojeftiniti: Šta će biti sa cenom novih automobila: "Tržište je poludelo, cene su veće i do 30…

Sve više globalnih finansijskih organizacija bavi se auto tržištem, koje je zbog teško predvidivih globalnih okolnosti tokom prethodnih godina, bilo i više nego poljuljano. Sudeći prema procenama investicione banke JP Morgan, cene novih i polovnih automobila u toku ove godine trebalo bi da budu nešto niže. Pričali smo i sa domaćim stručnjacima. Pitali smo hoće li ove godine pojeftiniti polovnjaci i šta treba očekivati kada je u pitanju cena novih automobila.

JP Morgan očekuje da bi problemi u snabdevanju sirovinama i delovima u auto industriji sada mogli da budu blaži - da bi tržište poluprovodnika moglo relativno da se stabilizuje, a to bi značilo i veću i bržu proizvodnju, a samim tim i ujednačavanje ponude i tražnje. Takav trend, tvrde, mogao bi dovesti i do niže cene automobila. Ocena je da bi cena novih automobila mogla da ide dva do pet odsto na dole, dok bi polovni četvorotočkaši trebalo da pojeftine od 10 do 20

Blic »

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »