Dačić: Izazovi u svetu dodatno pooštrili težinu zadataka srpskih diplomata

Beta 23.01.2023

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da su izazovi sa kojima se suočava čitav svet dodatno pooštrili težinu spoljnopolitičkih zadataka srpskih diplomata, ali da opredeljenje države ostaje principijelno poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i rešavanje svih otvorenih pitanja putem dijaloga.

Nove polaznike Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova, Dačić je podsetio na poznate spoljnopolitičke prioritete Srbije.

"To su, pre svega, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države, zatim, kao strateško usmerenje, uspešan proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, razvoj dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje i osnaživanje bilateralnih odnosa, kako sa najmoćnijim činiocima međunarodne politike, tako i sa brojnim zemljama širom sveta sa kojima Srbija neguje višedecenijske prijateljske odnose", kazao je Dačić.

Na početku nastave na Osnovnom programu diplomatske i diplomatsko-konzularne obuke u 2023. godini, Dačić je rekao i da su "od posebnog značaja" i promocija ekonomskih potencijala Srbije i unapređenje ekonomske saradnje sa međunarodnim partnerima.

On je polaznicima kazao da je za uspešno bavljenje diplomatskim poslom, uz stručno usavršavanje i kontinuirano nadograđivanje znanja i veština, neophodna pre svega njihova "čvrsta spremnost i rešenost da se stave u službu opšteg dobra, ma u kojoj instituciji radili, a često na uštrb ličnih planova i interesa".

"Borba za spoljnopolitičke ciljeve sopstvene zemlje, kao i motivisanost za doprinošenje njenom kontinuiranom napretku, podrazumeva i temeljno osećanje patriotizma. Samo tako možete biti uspešni u zastupanju i odbrani vitalnih nacionalnih interesa svoje zemlje", naveo je šef srpske diplomatije.

Dačić je ukazao da ovogodišnju generaciju čini 49 polaznika, među kojima je i 15 pripravnika diplomatsko-konzularne struke u Ministarstvu spoljnih poslova, što je ocenio kao "izuzetno važno za obezbeđivanje kontinuiteta u daljem usavršavanju diplomatskog kadra Srbije".

"Istovremeno, izuzetno me raduje što ćemo prvi put, na osnovu Memoranduma o saradnji između Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske u oblasti diplomatskog obrazovanja, imati u generaciji i dva službenika iz Republike Srpske", dodao je.

(Beta, 01.23.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »