Unikredit Grupa zabeležila rekordan četvrti kvartal 2022. a godina najbolja u poslednjoj deceniji

Beta 31.01.2023

Unikredit (UniCredit) Grupa zabeležila je rekordan četvrti kvartal 2022. godine, dok su godišnji rezultati za celu prošlu godinu najbolji u deceniji, saopšteno je danas iz italijanske centrale.Andrea Orćel, predsednik Izvršnog odbora Unikredit Grupe tim povodom rekao je da je Unikredit postigao rekordan set finansijskih rezultata koji pokazuju značajan napredak u industrijskoj transformaciji Grupe kao i njihovu sposobnost da obezbede odlične performanse tokom celog tog ciklusa.

„Ostvarili smo celogodišnji neto profit od 5,2 milijarde evra, što je naš najbolji rezultat u poslednjih deset godina. Naš fokus na rast, troškovna disciplina i kapitalna efikasnost podigli su RoTE na 10,7 procenata, nadmašivši cilj iz Unikredit Unlocked plana", rekao je on.

Kako je pojasnio, ovo uključuje i formirana značajna rezervisanja kao i proaktivne mere za unapređenje postojećih linija odbrane, ojačavajući snažan bilans stanja Grupe i sposobnost da prebrodi tekuću neizvesnost.

"Postigli smo rast osmi uzastopni kvartal, što je jasan dokaz transformisanog UniCredita koji je dokazao otpornost i snagu“, istakao je Orćel.

Kako je naveo, dvocifreni godišnji rast neto prihoda bio je podupret pozitivnim komercijalnim zamahom, pozitivnim kamatnim okruženjem, smanjenjem troškova uz investiranje u budućnost uprkos inflaciji bez presedana, i prisutnom niskom cenom rizika.

„Godinu smo završili sa CET1 pokazateljem od 16 procenata, podstaknutim našim organskim rastom kapitala koji je najbolji u klasi. Nameravamo da raspodelimo ukupno 5,25 milijardi evra u dividendama i kroz otkup sopstvenih akcija za 2022. godinu, što je rast od 1,5 milijardi u odnosu na prethodnu godinu, odnosno posmatrajući dividendu po akciji (DPS) rast od više od 80 procenata, za šta očekujemo odobrenje", rekao je Orćel.

Dodao je da Grupa ispunjava posvećenost prema akcionarima, kroz održivu i atraktivnu politiku raspodele, uz istovremeno očuvanje jačine kapitala.

"Naš napredak ka Net Zero obavezi završava godinu značajne evolucije na našem ESG putovanju. Nastavićemo da podržavamo naše klijente i zajednice u pravednoj i poštenoj tranziciji, nastojeći da ih vodimo svojim primerom u svim komponentama ESG-a", kazao je Orćel i zahvalim svim zaposlenima na uloženom trudu i zalaganju.

Ukazao je da je, dok se suočava sa 2023. godinom, Unikredit jači nego ikad, i dobro je pozicioniran da uspe.

"Čvrsto smo fokusirani na izvršavanje plana UniCredit Unlocked i gledamo u budućnost sa samopouzdanjem“, istakao je Orćel.

(Beta, 01.31.2023)

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »