Вучић: Неће бити изједначавања права Срба на Косову са правима Албанаца у централној Србији

Бета 03.02.2023

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да би  компромис у решавању проблема са Косовом био "лековит за односе Срба и Албаница", али да је "лош трик" покушај да се изједначују права Срба на Косову са правима Албанаца који живе у централној Србији, и да тога неће бити.

Вучић је на седници парламента, поводом захтева о изједначавању права који је изнео посланик "Коалиције Албанаца долине" Шаип Камбери, рекао да је то "лош трик", јер Србија и Косово "нити су две државе, нити имају исти државноправни статус", јер "Косово није држава".

Камбери је на посебној седници о Косову и Метохији рекао да је "политичка и институционална дискриминација Албанаца често последица тензија између Србије и Косова", и да верује да је "проналажење уравнотежених односа добар искорак ка односима Србије и Косова".

Он је навео да су у илузији они који верују да је "замрзнути конфликт" добро решење, јер очекују да ће се једног дана распасти НАТО и Европска унија, и позвао власт у Србији да прихвати француско-немачки предлог у коме се наводи да се сви конфликти Србије и Косова "решавају мирним путем".

Вучић је одговорио да је то што Камбери говори "политика (косовског премијера) Аљбина Куртија, а не неког другог", и "покушај рушења свега и несагледавање реалности".

"Једнако колико ми Срби не сагледавамо реалност и Албанци је не сагледавају. Добро сте приметили да се залажем за мир и не интересује ме да ли ми верујете или не, пошто верујете Аљбину Куртију. Одлично знам шта радите, код мене ти трикови не пролазе", казао је Вучић.

Вучић је оптужио Камберија да је Србе у изјавама које је давао на Косову називао "геноцидашима", а да је Србију као "државу од које добија хлеб" називао "фашистичком државом".

"Снове пусте о изједњачавању позиције да престанете да сањате. Било каквих илузија по том питању не можете да имате. Моја врата су отворена, имате много права, нема напада на вашу децу када славите Бајрам", рекао је Вучић.

(Бета, 02.03.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »