Nestorović: Sa novim zakonima uticaj politike biće još veći na pravosuđe

Beta 04.02.2023

Poslanica Moramo-Zajedno Danijela Nestorović izjavila je danas da će predloženi set zakona samo povećati uticaj politike na pravosuđe, navodeći da će se istaknuti pravnici, koji učestvuju u izboru sudija i tužilaca, birati po "sumnjivim" kriterijumima.

"Ko se neće svideti vlastima neće moći da bude sudija, ko se zameri biće razrešen", rekla je Nestovorić u raspravi u Skupštini Srbije o predlozima pravosudnih zakona.

Navela je da je pravosuđe u Srbiji "mrtvo" i da se vlast deset godina hvali da će popraviti stanje u toj oblasti.

Ona je rekla da je na "svojoj koži kao narodni poslanik iskusila šta znači kad tužilac izda nalog za primenu posebnih mera nadzora nad braniocem jednog od okrivljenih u predmetu koji se vodi u Vušem tužilaštvu u jednom gradu u Srbiji".

Upitala je, zatim, ko je "odgovoran za situaciju kada su aktivisti u Majdanpeku brutalno prebijeni u policijskoj stanici od policijskih službenika, a javno tužilalaštvo ne reaguje iako je podneta krivična prijava".

Ona je upitala i kako je moguće da se predmeti iz Višeg tužilaštva iznose iz zgrade suda i fotokopiraju u privatnoj fotokopirnici i zatim se advokatu dostavlja fiskalni račun da plati usluge fotokopiranja".

"Više puta sam imala slučaj kao advokat i branilac da mi bude zabranjen uvid u određene spise predmeta i dokaze, a ovoj je fotokopirnici dozvoljeno da izvrši uvid u kompletan predmet, fotokopira sve dokaze i sasvim slučajno pošalje i meni naredbu o prisluškivanju narodnog poslanika", rekla je Nestorović.

Govoreći o stanju u pravosuđu, ona je rekla da "Ustavni sud ćuti, mada predsednik države Aleksandar Vučić često krši Ustav".

"Republički javni tužilac Zagorka Dolovac odavno se ne oglašava o pitanjima iz njene nadležnosti, niti je na ovoj sednici da nam obrazloži nešto iz predloženih zakona", rekla je Nestorović.

Reagujući, ministarka pravde Maja Popović je rekla da je "duboko uverena da su ovi predlozi zakona ogroman iskorak napred", ističući da uvek radi samo u interesu građana.

"Istaknuti pravnici će se birati po jasno utvrđenim kriterijumima. Nadam se da će se u Skupštini postići dvotrećinska saglasnost poslanika, umesto da se ide pred petočlanu komisiju, jer bi to pokazalo iskorak u demokratičnosti postupka", rekla je Popović.

(Beta, 02.04.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »