Stranka slobode i pravde: Konkurs za izbor direktora je prilika da se RTV Vojvodina vrati građanima

Beta 13.02.2023

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je konkurs za izbor budućeg generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine (RTV) prilika da se RTV vrati građanima i da prestane da bude "puki info-servis režima, što je bio slučaj od 2016. do sada".

SSP je u saopštenju podsetio da RTV "nema zakonski legalnog generalnog i programskog direktora", pa je konkurs za generalnog direktora RTV-a raspisan početkom februara prilika da se ovaj javni servis "konačno vrati građanima".

"Konačno imamo priliku da RTV dobije rukovodstvo kome će profesionalno informisanje građana i transparentno poslovanje biti imperativ, a ne partijska poslušnost u službi očuvanja vlasti kao što je bio slučaj do sada", naveo je, saopštenju, funkcioner SSP-a Vladimir Vrsajkov.

Optužio je Srpsku naprednu stranku da čini sve da "potpuno uruše informativni potencijal RTV-a".

"Naprednjaci do sada nisu pokazivali nameru da RTV vrate građanima i zato zahtevamo od Upravnog odbora RTV-a da konačno bude nezavisan organ i da prilikom izbora generalnog direktora sasluša i uvaži mišljenje reprezentativnih novinarskih udruženja Vojvodine i svih sindikata zastupljenih u RTV", naveo je Vrsajkov.

Prema njegovim rečima, novca za opremanje nove zgrade RTV-a koja je izgrađena na mestu stare, koja je srušena u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, ponestalo je "baš u trenutku" kada je trebalo tehnički opremiti četiri studija i završiti preseljenje informativne i manjinskih redakcija.

Naveo je da se, nakon protesta zaposlenih i apela javnosti, u jesen 2022. godine "nekako našlo" 534 miliona dinara u budžetu Pokrajine za opremanje dva studija, pa se preseljenje televizijskih redakcija planira za jesen 2023, odnosno čak tri godine nakon useljenja uprave u novu zgradu.

Vrsajkov je rekao da Pokrajinskoj vladi "naravno nije smetalo" što se novac svih građana Vojvodine, gotovo 19.000 evra mesečno, već godinama daje za troškove zakupa prostorija RTV-a u zgradi Naftne industrije Srbije u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, "dubioza" RTV-a se vidi i u finansijskim izveštajima iz 2021. godine, kada je iz budžeta Srbije RTV dobio 900 miliona dinara pomoći, dok je istovremeno prihod od marketinga bio zanemarljivih 70 milona dinara.

(Beta, 13.02.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »