BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: Video snimak ruskog Vagnera prikazao novo brutalno ubistvo „izdajice"

Na video snimku deluje da je čekić korišćen za ubistvo navodnog ruskog prebega.

BBC News 13.02.2023
Dmitry Yakushchenko - video grab
Grey Zone/Telegram
Jakuščenko je orvo prikazan u ukrajinskom pritvoru pre nego što je smrtno stradao u rukama Vagnera

Ruska plaćenička grupa Vagner objavila je video snimak na kome se navodno prikazuje brutalno ubistvo jednog od njihovih vojnika koji je, kako tvrde, prebegao na ukrajinsku stranu.

Na video snimku objavljenom na Telegram kanalu Siva zona (Grey Zone) koji je povezan sa Vagnerom vidi se muškarac koji se predstavlja i govori podatke o regrutaciji, a zatim ga čovek udara maljem u podrumu.

Vagner je i pre tri meseca objavio sličan snimak egzekucije dezertera čekićem.

U teškim borama u Ukrajini učestvuju hiljade Vagnerovih vojnika.

Grupa koja sebe naziva privatnom vojnom kompanijom počela je sa radom na Krimu 2014.

Od tada su imali operacije u Siriji, drugim delovima Ukrajine, i širom Afrike, a optuživali su ih za brutalnost i ratne zločine.

Upozorenje: Opisi sadrže uznemirujuće detalje

U propratnom tekstu na kanalu Siva zona stoji da je navodni „izdajica" 44-godišnji Dmitrij Jakuščenko, rođen na Krimu, te da je prebegao na ukrajinsku stranu četiri dana pošto je postao borac Vagnera.

Na prvom delu snimka vidi se on tokom boravka u ukrajinskom pritvoru - BBC je utvrdio da je snimak došao sa ukrajinskog kanala Espreso TV.

U njemu Jakuščenko kaže da bi Ukrajina mogla da povrati kontrolu nad Krimom u narednih nekoliko godina.

Kako se navodi u tekstu, prethodno je bio uhapšen zbog ubistva i data mu je šansa da bude pušten iz zatvora ako pristane da se bori za Vagner. Poznato je da je Vagner regrutovao ljude iz ruskih zatvora.

Zatim ide rez i sledeći kadar prikazuje Jakuščenka koji sedu u podrumu sa glavom zalepljenom na građevinski otpad uz kameni zid.

Drugi čovek stoji iza njega i drži čekić. Uz to je napisano „suđenje za izdaju".

Nekoliko sekundi pre ubistva, Jakuščenko - naizgled prepričava kako je zarobljen pošto je prebegao - opisuje kako su ga napadači udarili u glavu u ukrajinskom gradu Dnjepru.

Izgubio je svest i kasnije se probudio u podrumu, dodajući „gde su mi rekli da će mi suditi".

Posle prvog udarca, video postaje zamagljen i Jakuščenko pada unazad. Udarci čekićem se nižu, a zatim se pojavljuje potpis „sudska sednica je prekinuta".

Post u Sivoj zoni sadrži i sarkastičan komentar o Jakuščenkovoj smrti, gde se aludira na Vagnerovo novembarsko „pogubljenje" Jevgenija Nužina, takođe bivšeg zatvorenika.

„Kao i njegov kolega Jevgenij Nužin ranije, on je dobio istu bolest zbog koje gubite svest u ukrajinskim gradovima, ranije u Kijevu, sada u Dnjepru, a zatim se probudite u podrumu na poslednjem sudskom zasedanju", navodi se u objavi.

U tekstu ili snimku nije bilo reči o tome gde i kada je video snimljen.

Plaćenička grupa iz senke češće je u javnosti otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu pre godinu dana - čak je otvorila i veliki štab u Sankt Peterburgu.

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin ima dugogodišnje veze sa Kremljom: dobio je nadimak „Putinov kuvar" zbog pružanja ketering usluga ruskoj eliti i oružanim snagama.

On je Vagneru pripisao zasluge za ofanzivu na Bahmut u istočnoj Ukrajini, istovremeno umanjujući ulogu ruske vojske.


Možda će vas zanimati i video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 02.13.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »