Zelenović: Ratnom mornaricom Srbija da pomogne EU sa nekontrolisanim migracijama na Sredozemlju

Beta 20.02.2023

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je danas da je predložio osnivanje Ratne mornarice Srbije, jer bi time zemlja mogla da pomogne Evropskoj uniji u rešavanju problema nekontrolisanih migracija na Sredozemnom moru.

Zelenović je za portal Nova.rs rekao da je većinsko raspoloženje građana EU protiv proširenja, i da bi Srbija osnivanjem mornarice pokazala da može da pomogne i sebi i Evropi u rešavanju tog problema.

"Možemo da pokrenemo sve države bivše Jugoslavije, pa onda i Albaniju da snažno doprinesemo miru i stabilnosti u Sredozemlju. Za vođenje ovakve politike legitimno je otvoriti pitanje vojno-pomorskih snaga Srbije. Ta stvar može biti samo rezultat sporazuma Srbije sa zemljama Kvinte, svim susedima i jadranskim državama", rekao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, da bi građani Evropske unije glasali da Srbija i zemlje Zapadnog Balkana postanu članice te unije, Srbija mora da pokaže da je to u njihovom interesu.

"Zato moramo da pronađemo način da se uključimo u rešavanje problema koji su jako važni i njima i nama. To je jedini način da svi zajedno uvidimo da smo deo jedne Evrope i da treba da budemo zajedno", kazao je Zelenović.

Zelenović je nedavno ocenio da je "nerazumno" da Srbija, kao najveća zemlja u regionu, nema ratnu mornaricu koja bi doprinela stabilnosti Sredozemnom moru, od čega se ogradio drugi kopredsednik stranke Zajedno, Aleksandar Jovanović Ćuta.

(Beta, 02.20.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »