Gajić (Narodna stranka): Hapšenje Zlatanovića pokušaj režima da spreči narodni bunt protiv izdaje

Beta 22.02.2023

Poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da je urednik portala Srbin.info Dejan Petar Zlatanović uhapšen pod lažnom optužbom da je hteo svrgavanje s vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer režim deluje preventivno i pokušava da spreči "narodni bunt protiv konačne izdaje" na Kosovu i Metohiji.

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Gajić je za portal Srbin.info rekao da je "to zabrinjavajuće jer pokazuje da vlast sprema izdaju i zato sada preti represijom".

"Režim šalje poruku da će biti sankcionisano i samo postavljanje pitanja izdaje, dok sa druge strane državni vrh klizi u direktnu veleizdaju koja je, po shvatanju vlasti, u skladu sa ustavnim uređenjem", rekao je Gajić.Gajić je dodao da na osnovu hapšenja Zlatanovića i skupa održanog na Sretenje, 15. februara, vlast zabranjuje nove skupove, što joj i bio cilj.

"Vratili smo se najmanje 40 godina unazad. U krivičnoj prijavi protiv Zlatanovića su staljinističke formulacije i zabrinjavajuće je da neko pod ovakvim optužbama za stvar koja ne bi mogla da se podvede ni pod prekršaj bude podvrgnut krivičnom postupku i da odgovara za krivično delo ugrožavanja ustavnog uređenja i da mu u tom postupku bude određen pritvor", rekao je Gajić.

Istakao je da izjava koja se Zlatanoviću stavlja na teret "faktički ne znači ništa".

"Kako su oni u njegovoj izjavi prepoznali predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a predsednik se u skupštini onoliko kleo i ponavljao da nikada ništa neće potpisati", upitao je Gajić.

Dodao je da je Zlatanovićeva izjava "poetski način izražavanja koji je u skladu sa našom narodnom poezijom".

"Zlatanović nije izrekao nikakvu pretnju, niti je bilo kada ranije činio nešto zbog čega bi policija i tužilaštvo mogli da ga smatraju opasnom osobom", rekao je Gajić.

On je dodao da je krivičnim postupkom protiv Zlatanovića ponovo uspostavljen verbalni delikt kao krivično delo.

"Reč je o klasičnom hapšenju u vezi sa verbalnim deliktom, to je čuvena 'neprijateljska propaganda' iz perioda komunističke diktature, sve su to krivična dela iz vremena Brozovog komunizma. Zapanjujuće je koliko malo javnih ličnosti, a pre svega novinara koji su navodno veliki zagovornici velikih demokratskih i liberalnih ideja, ćuti u vezi sa hapšenjem Zlatanovića", rekao je Gajić.

(Beta, 02.22.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »