Tolkač: Imamo razumevanja za neuvođenje sankcija Rusiji, ali bismo voleli da nas Srbija podrži

Beta 23.02.2023

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač izjavio je danas u Beogradu da Kijev ima razumevanja za neuvođenje sankcija Rusiji, ali da bi taj vid podrške rado pozdravili.

"Mi bismo zaista kao deo Evrope, kao zemlja koja nije nikoga napala voleli da nas svi podrže uključujući Srbiju, ali pitanje sankcija nije za nas nego za rukovodstvo Srbije, mi bismo rado pozdravili tu odluku, ali nije naše da odlučujemo", rekao je on u Medija centru na konferenciji "Uoči godišnjice rata u Ukrajini".

On je dodao da je Ukrajina uvek podržavala teritorijalni integritet Srbije, da je kao jedna od prvih 1999. osudila agresiju na Jugoslaviju i pokušala diplomatskim putem da utiče na tadašnji stav NATO.

"Od predsednika (Rusije Vladimira) Putina možete čuti da kada završi rat u Ukrajini počeće da se bavi pitanjem Kosova. Šta vi kao nacija možete očekivati od takve izjave, ako vidimo šta se sve dešava u Ukrajini u ovom trenutku", rekao je Tolkač.

Za godinu dana rata u Ukrajini, dodao je, pokazali su da je zemlja sposobna da se odbrani i bori za slobodu, a ukrajinski narod je pokazao jedinstvo.

Komentarišući prorusko raspoloženje u srpskoj javnosti rekao je da su se saradnja i međusobni uticaj Srbije i Rusije tokom istorije značajno razvili.

Međutim, naglasio je da to nije bila Rusija već Sovjetski Savez koji je činilo više republika i dodao da se i u Ukrajinu tokom godina doselilo dosta Srba.

Istakao je da su grad Bahmut koji je danas jedno od glavnih tačaka sukoba, osnovali Srbi.

On je navodeći podatke Ujedinjenih nacija rekao da je u ratu ubijeno 8.000 civila, a preko 13.000 ranjeno, te da to nisu konačne cifre i ne uključuju stanovništvo na okupiranim teritorijama.

Na konferenciji u Medija centru povodom godišnjice ruskog napada na Ukrajinu Tolkač je zahvalio Srbiji za humanitarnu pomoć njegovoj zemlji kao i ukrajinskim izbeglicama u Srbiji.

Istakao je da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim srpskim zvaničnicima razgovarao o saradnji dve zemlje, ali i evrointegracijama nakon što je Kijev dobio status kandidata za Evropsku uniju.

(Beta, 02.23.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »