Dveri: Slanje vojske u misiju EU u Mozambiku kršenje vojne neutralnosti Srbije

Beta 27.02.2023

Pokret Dveri ocenio je danas da je usvajanjem izmena i dopuna Odluke o upotrebi Vojske Srbije (VS) u multinacionalnim operacijama, prekršena proklamovana vojna neutralnost Srbije i promenjen spoljnopolitički kurs zemlje.

Poslanik Dveri Borko Puškić upozorio je da će pripadnici VS biti upućivani u vojnu misiju EU u Mozambiku, kako je rekao, zajedno sa pripadnicima francuske Legije stranaca i američke vojske.

"Srpska vojska se šalje u borbena dejstva i postaće legitimna meta oružanih snaga u unutrašnjem konfliktu u Mozambiku. Ova operacija nije pod pokroviteljstvom UN već pod pokroviteljstvom EU", naveo je Puškić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Ocenio je da će odluka o slanju pripadnika VS u takve misije "koštati budžet Srbije".

"Građani će izdvajati novac za tuđe borbene operacije u kojima će učestvovati naša vojska. Građani Srbije moraju biti upoznati s tim, kao i sa činjenicom da postoji velika verovatnoća da će srpski vojnici biti ranjen ili da će stradati za tuđe interese", naveo je Puškić.

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je da će svaki pripadnik VS koji bude upućen u misiju EU u Mozambiku postati "legitimna meta pobunjenika i ratnih dejstava" u toj zemlji.

On je rekao da Srbija tom odlukom "počinje da šalje svoju decu u ratom zahvaćena područja i rizikuje bezbednost" pripadnika VS, i u pitao da li je prioritet vojska, ili "povratak suvereniteta države Srbije nad južnom srpskom pokrajinom Kosovom i Metohijom".

"Prva tema o kojoj bi trebalo razmišljati danas jeste bezbednost građana Srbije na Kosovu i Metohiji", naveo je lider Dveri.

(Beta, 02.27.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »