DS: Ministar prosvete da odustane od inicijative da kursisti predaju đacima u školama

Beta 28.02.2023

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas ministra prosvete Branka Ružića da odustane od inicijative da se kroz kratke programe dobije kadar koji će predavati u školama.

DS je u saopštenju podsetila da sadašnji zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa da u školi može da predaje samo neko ko je završio master, odnosno akademske studije u trajanju od pet godina.

"Veoma niske plate, dugogodišnji rad na određeno i konstantno ponižavanje ove profesije dovelo je do toga da deci u školama sve češće predaju nestručni kadrovi, protivno važećim zakonima. Vlada Srbije sada želi da kroz kratke kurseve, ozakoni njihov rad, ne vodeći računa o interesima učenika i o kvalitetu njihovog obrazovanja", ocenili su iz DS.

Optužili su vlast da nastavlja uništavanje obrazovanja u Srbiji "umesto da momentalno poveća plate i standard zaposlenih u obrazovanju i da stipendira sve studente nastavnih smerova i tako motiviše mlade da se školuju za profesorsku profesiju".

"Posle ovih kurseva, šta možemo sledeće da očekujemo? Možda da učenicima nastavu drže oni koji su završili srednju školu sa, bar trojkom iz predmeta koji će predavati? Interes države mora biti kvalitetno obrazovanje", stoji u saopšenju DS.

(Beta, 02.28.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »