CMG: Pruga od Beograda do Budimpešte mnogo više od infrastrukturnog projekta

Beta 03.03.2023

Pruga od Beograda do Budimpešte, čija je izgradnja u toku u Mađarskoj, za neke je mnogo više od infrastrukturnog projekta za podsticanje trgovine i putovanja, koji približava istok i zapad.

Ta pruga, jedan od ključnih projekata u okviru kineske inicijative "Pojas i put", ima za cilj da omogući brže stizanje kineske robe na evropska tržišta i da poveća broj putnika koji putuju između Beograda i Budimpešte, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Kada je pre više od godinu dana zvanično počela izgradnja mađarskog dela pruge, tadašnji ministar za inovacije i tehnologiju Mađarske Laslo Palkovič rekao je da se uspeh projekta "prosto ne može meriti centima i dolarima".

"Ovo je veoma jedinstven projekat jer simbolizuje mnogo stvari, prijateljstvo između zemalja, Kine, Srbije i Mađarske", kazao je tada Palkovič.

Pruga od Beograda do Budimpešte, čija izgradnja treba da bude završena za dve godine, smanjiće vreme putovanja železnicom između dva grada sa osam na 3,5 sati. Takođe će omogućiti uvoz kineske robe koja u region stiže preko grčkih luka.

Analitičari veruju da bi oblasti u južnoj Mađarskoj mogle da imaju koristi od povećanog prometa robe i ljudi.

Mađarska i Srbija su 2013. potpisale ugovor o izgradnji nove pruge na mestu stare, uz podršku kineskog kapitala. Mađarska je od Kine uzela obezbedila kredit od dve milijarde dolara, dok je Srbija od kineskih banaka pozajmila 1,8 milijardi dolara, a dobijala je i sredstva od EU i Rusije.

Prema srpskoj studiji izvodljivosti, broj putnika koji putuju od Beograda do Budimpešte biće utrostručen, sa tri na devet miliona godišnje, kada pruga bude završena.

Mađarska navodi da će završiti izgradnju pruge do 2025. godine i negira da će joj biti teško da otplati zajam. Bivši ministar Palkovič kazao je da mađarska vlada "ne donosi odluke koje će negativno uticati na budućnost" zemlje.

(Beta, 03.03.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »