Otvoreni parlament: Za tri meseca jesenjeg zasedanja nije usvojen nijedan od 640 podnetih amandmana

Beta 04.03.2023

Skupština Srbija, za tri meseca redovnog jesenjeg zasedanja, nije usvojila nijedan od 640 podnetih amandmana dok je zakone usvajala u onom obliku u kom ih je vlada predlagala, navodi se u izveštaju inicijative Otvoreni parlament.

U izveštaju koji je obuhvatio period od septembra prošle do januara ove godine, stoji i da nijedna sednica nije održana poslednjeg četvrtka u mesecu, "što znači da nije bilo ni poslaničkih pitanja".

"Sve sednice su zakazane u roku kraćem od uobičajenih sedam dana, najčešće samo 24 sata pre početka sednice a rasprave su proletele u vrtlogu uvreda i digresija. Mogli smo čuti o svemu sem o dnevnom redu", stoji u izveštaju.

Navodi se da je čestim zakazivanjem sednica samo 24 sata pre samog zasedanja, predsednik parlamenta Vladimir Orlić onemogućio izmene dnevnog reda i eventualno obraćanje poslanika tim povodom na početku svake sednice.

"Održane su samo četiri sednice za tri meseca redovnog zasedanja, svaka od njih sa više od 15 tačaka dnevnog reda, a usvajanje budžeta sa čak 34 druga akta", piše u izveštaju.

Dodaje se da su "malobrojne" sednice protekle "u atmosferi uvreda, napada političkih protivnika i učestalih žalbi na povrede Poslovnika".

"Kasni se sa izborom zaštitnika građana, sa razmatranjem interpelacije podnete protiv ministra finansija Siniše Malog, kao i sa ulaskom narodne inicijative u skupštinsku proceduru", ocenili su iz inicijative Otvoreni parlament.

(Beta, 03.04.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »