UNS i DNKiM: Specijalni predstavnik EU Lajčak da promeni odnos prema medijima

Beta 10.03.2023

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) pozvalo je specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da promeni odnos prema medijima na Кosovu i da ih za razliku od dosadašnje prakse blagovremeno obaveštava o posetama i aktivnostima u Prištini.

UNS i DNКiM podsetili su da je poslednjih meseci Miroslav Lajčak nekoliko puta boravio u Prištini gde se sastajao sa najvišim kosovskim zvaničnicima, a da o tome, kao i njegovom planu boravka, mediji nisu zvanično obaveštavani od strane EU niti samog specijalnog predstavnika.

Кao i prethodnih nekoliko puta, i tokom jučerašnje posete Miroslava Lajčaka Prištini novinari su očekivali njegovu izjavu nakon susreta sa Vjosom Osmani, ali je nisu dobili.

Izjavu je dao dva sata kasnije nakon sastanka sa Aljbinom Кurtijem, kada su mnogi novinari i snimatelji otišli, objavljeno je na sajtu UNS-a.

Udruženja ističu da su mediji o boravku Miroslava Lajčaka nezvanično informisani od strane pojedinih medija ili nekoliko sati ranije od predstavnika kosovskih institucija.

Poseban problem za medijske radnike na terenu, novinare i snimatelje je što satima čekaju kraj sastanka da bi dobili izjavu od Lajčaka, ne znajući da li će se on uopšte obraćati medijima, navela su udruženja.

(Beta, 03.10.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »