Lajčak stiže praznih ruku u Beograd: Izaslanik EU dva dana neuspešno nagovarao Kurtija da prihvati ZSO, šta može da očekuje od posete srpskoj prestonici?

Blic 13.03.2023
Lajčak stiže praznih ruku u Beograd: Izaslanik EU dva dana neuspešno nagovarao Kurtija da prihvati ZSO, šta može da…

Miroslav Lajčak, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, stiže danas u dvodnevnu posetu u prestonicu Srbije, čini se, praznih ruku. Posle razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Prištini prošle nedelje, koji su protekli bez ikakvog pomaka ka osnivanju Zajednice srpskih opština, jasno je da je prioritet EU primena evropskog plana o rešenju kosovskog pitanja, a ne da se ispuni ono što je predviđeno još Briselskim sporazumom.

Očigledno je da se evropskim zvaničnicima žuri da što pre reše kosovski problem, ali je veliko pitanje da li će u tome uspeti ako se sagledaju koraci koje Brisel vuče u poslednje vreme. Iako su zapadnim predstavnicima poslednjih meseci bila "puna usta" priča o neophodnosti da se ZSO osnuje što pre, po svemu sudeći na listi prioriteta više mesto zauzima, ipak, evropski plan. To, uostalom, nije krio ni sam Lajčak koji nakon sastanka sa Kurtijem govorio znatno više o

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »