Studenti sa protesta zatražili da se pregovori o Kosovu pokrenu u Savetu bezbednosti UN, umesto u EU

Beta 14.03.2023

Studenti više beogradskih fakulteta sa protesta u centru grada večeras su zatražili od vlade Srbije da prekine pregovore koji se pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) vode o Kosovu i da pokrene nove pregovore u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN).

Na protestu ispred zgrade Filozofskog fakulteta je od vlade Srbije zatraženo i da već u subotu, 18. marta u Ohridu odbije bezuslovno evropski plan za Kosovo, a da potom i poništi sve što je dogovoreno u Briselskom dijalogu.

Sledeći korak bi bio, kako je navedeno u njihovim zahtevima, da vlada Srbije zatraži pokretanje novih pregovora u SB UN gde bi, kako su obrazložili, o tome odlučivalo i pet stalnih članica tog tela.

Zahtev je obrazložen time što je, po stavovima studenata, EU u dosadašnjem toku dijaloga bila isključivo na strani lažne države Kosovo i što su svi postignuti sporazumi, kako su rekli, u njenom interesu.

Na početku skupa je istaknuto da je večerašnji skup demokratski i miran protest i da se studenti ograđuju od pokušaja njegovog miniranja te da će, kako su rekli, ako se to desi okupljeni znači čiji je rukopis.

Na skupu su govorili, kako su predstavljeni, studenti više beogradskih fakulteta, a koji su pozvali na protest i naredne sedmice u isto vreme i na istom mestu.

Okupljeno je bilo nekoliko stotina uglavnom mladih, a ispred stepenica Filozofskog fakulteta bila je postavljena velika zastava sa stilizovanim natpisom "Kosovu je srce Srbije".

Tokom obraćanja, okupljeni su često skandirali "Kosovo je srce Srbije", "Nema predaje", "Ceo Kosmet deo Srbije" i "Ne damo Kosovo".

Okupljeni su pozvani i da se pridruže okupljanju koje u petak 17. marta ispred Hrama Svetog Save organizuju Dveri, Zavetnici, Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije, uz objašnjenje da će to biti najvažniji nacionalni skup.

Okupljanje je proteklo mirno i bez incidenta a najavljena je i šetnja do zgrade Ustavnog suda.

(Beta, 03.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »