Савет Европе: Србија међу земљама у којима су новинари највише застрашивани

Бета 15.03.2023

Србија се налази међу земљама у којима су новинари претходне године највише пута били затрашивани, наведено је у извештају "Рат у Европи и борба за право на пријаву" Платформе за промовисање заштите новинарства и безбедности новинара Савета Европе.

Новинари су највише пута били изложени притиску у Русији, али и Србији, Хрватској, Италији, Грчкој и Пољској, објавило је Удружење новинара Србије.

"У овом извештају је забележено 289 забрињавајућих случајева у 37 земаља. Према резултатима истраживања, новинари су били убијани, затварани, физички нападани, правно малтретирани и изложени клеветама. Прошле године су у Јерменији, Грузији, Турској и Уједињеном Краљевству усвојени или предложени нови рестриктивни закони, за које се у извештају оцењује да су новинарима онемогућили да се без притиска баве својим послом", навео је УНС.

Претходну годину је, према извештају Платформе за безбедност новинара Савета Европе, обележио рат у Европи, али и низ нових и успостављених метода гушења независног новинарства.

Најмање 12 новинара и медијских радника је убијено, док је 21 повређен приликом извештавања са ратних подручја у Украјини, забележено је у извештају Платформе и истакнуто да су "руске дезинформације преплавиле медијски пејзаж у Украјини и широм Европе".

(Бета, 03.15.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Политика, најновије вести »