Ambasador SAD: Nema boljeg sporazuma za Kosovo i Srbiju od evropskog predloga

Beta 15.03.2023

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenir izjavio je danas da predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije donosi realne, praktične, političke i ekonomske koristi i da nema boljeg sporazuma od ovog predloga.

On je na brifingu sa jednim brojem novinara kosovskih medija podsetio da su strane prihvatile ovaj predlog, te dodao da će se o njegovoj primeni razgovarati tokom vikenda.

"Moram da budem jasan, SAD veruju da u ovom trenutku nema boljeg dogovora. Ovo je važan korak napred", rekao je Hovenir.

Prema njemu, sada se strane trebaju fokusirati na "uspešnoj i efektivnoj implementaciji" predloga za normalizaciju odnosa.

On je rekao i da će SAD uložiti napore da pomognu Kosovu oko prijema u Partnerstvo za mir, ukoliko zvanična Priština pruži konstruktivan doprinos za normalizaciju odnosa.

Na pitanje da li su SAD promenile stav oko pravno obavezujućeg sporazuma uz međusobno priznanje, Hovenier je rekao da nije došlo do promene stava već "prepoznavanja realnosti".

"Stav SAD je jasan, bio je i biće i ne vidimo da se menja. Ali moramo da se suočimo sa trenutkom u kome se nalazimo i mislim da je to realnost, ili raznolikost faktora, da u velikoj meri zbog odluke koju donosi rukovodstvo u Srbiji nije velika verovatnoća postizanja međusobnog priznanja u ovom trenutku i potreba za novim statusom kvo, repozicioniranje kosovsko-srpskih odnosa koji doprinosi većoj regionalnoj stabilnosti i omogućava Kosovu da se kreće napred", rekao je Hovenir.

On je istakao da je predlog EU privremeni sporazum i da SAD čvrsto stoje iza njega sa stavom da "očekujemo konačni sporazum koji će na kraju biti usredsređen na međusobno priznanje".

"Sve zemlje koje su stajale i stoje uz Kosovo, veruju da je ovo veoma dobra stvar i ulažu izuzetne napore kako bi videli napredak i uspešno okončanje pregovora", rekao je Hovenir.

Na pitanje da li ima prostora da se ponovo pregovara oko formiranja Zajednice srpskih opština prema uslovima koje je postavio kosovski premijer, Hovenir je rekao da je "teško ponovo pregovarati o nečemu što još nije bilo deo pregovaranja".

"Postoji mnogo prostora za to kako bi ona mogla da izgleda. Želim da ponovim ono što su SAD dosledno govorile – razumemo neke zabrinutosti koje su iznete... Ne verujemo da je primereno da Kosovo pristane na sve što je u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Ne verujemo da je prikladno da Kosovo uspostavi nešto što nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine. To su neke smernice. Ali unutar toga postoji dobar prostor za ono šta bi bila Zajednica", rekao je američki ambasador.

"Šta god da proizilazi iz ovog procesa biće potrebna neka vrsta Zajednice koja će biti sastavljena od opština u kojima Srbi čine većinu", poručio je on

Poručio je da ne veruje da će se u Ohridu usaglasiti kompletan oblik kako će izgledati Zajednica opština sa srpskom većinom ali je važno učiniti korak ka napretku.

Hovenier veruje da bi eventualni sporazum u Ohridu mogao da dovede do učešća Srba na izborima za gradonačelnike u opštinama na severu, koji su zakazani za 23. april.

(Beta, 03.15.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »