Ćesarov (Nova-Da se struka pita): Naknada za odvodnjavanje je neosnovan namet

Beta 23.03.2023

Naknada za odvodnjavanje je neosnovan namet jer se tim novcem finansira čišćenje kanala i održavanje crpnih stanica a plaćaju je svi vlasnici poljoprivrednog zemljišta, ocenio je danas član Gradskog odbora Nove – Da se struka pita Novi Sad, Stefan Ćesarov.On je u saopštenju naveo da će u narednom periodu više od 120.000 građana Vojvodine dobiti rešenje za plaćanje godišnje naknade za odvodnjavanje Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine. 

"Upitna je opravdanost ove naknade s obzirom na to da su Vode Vojvodine navele da sredstva koriste za finansiranje čišćenja kanala, kao i za radove na održavanju crpnih stanica, s toga se ne vidi zašto ovu naknadu plaćaju svi vlasnici poljoprivrednih površina", istakao je Ćesarov.

Ukazao je da je "dodatni apsurd" činjenica da su Vode Vojvodine na svom sajtu navele da radovi odvodnjavanja ne podrazumevaju obavezu tog preduzeća, odnosno da nisu obavezni da odvode viškove vode sa poljoprivrednih površina, što je obaveza samih vlasnika zemlje koji u većini slučajeva nisu ni u mogućnosti da urade odvodnjavanje do kanala čije čišćenje direktno plaćaju.

Vode Vojvodine, kako je dodao Ćesarov, nemaju obavezu ni da odvode viškova vode iz naseljenih mesta, što je dužnost lokalnog komunalnog preduzeća.

"Postavlja se pitanje kako je moguće da vam neko naplaćuje naknadu za nešto što nije njegova nadležnost? Situacija se može uporediti sa primerom u kom bi svi vlasnici stanova plaćali godišnju naknadu za održavanje liftova iako u zgradi nemaju lift, a ukoliko imaju firma kojoj plaćaju nadoknadu nema nikakvu obavezu da bilo šta uradi na popravci ili održavanju lifta", naveo je Ćesarov.

On je kazao da u većini uređenih zemalja poljoprivrednici dobijaju subvenciju za svaki hektar zemlje, dok se u Srbiji opterećuju i potpuno neosnovanim nametima.

"Održavanje kanala i crpnih stanica više liči na redovan posao JVP Vode Vojvodine, za koji svakako nema potrebe formirati posebnu namensku nadoknadu. Rešenje bi bilo formiranje nezavisne radne grupe koja bi utvrdila stvarne troškove i dinamiku obavljanja poslova čišćenja kanala i održavanja crpnih stanica i u skladu sa tim sprovesti mere za nesmetano obavljanje ovih poslova u skladu sa budžetom i stvarnim troškovima i potrebama", predložio je Ćesarov.

(Beta, 03.23.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »