Đedović sa Evropskom investicionom bankom o izradi strateških dokumenata u energetici

Beta 30.03.2023

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB) koju predvodi potpredsednica Liliana Pavlova, o izradi strateških dokumenata u energetici i podršci projektima u ovoj oblasti.

Govoreći o planovima, Đedović je rekla da se trenutno utvrđuju ciljevi kojima će se težiti u narednim decenijama kad je reč povećanju udela obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskom miksu, unapređenju energetske efikasnosti i smanjenju emisije štetnih gasova, saopštilo je Ministarstvo.

Istakla je da je cilj racionalna potrošnja uz veću energetsku efikasnost i klimatski neutralan energetski sektor.

Navela je da proces zelene tranzicije mora da bude finansijski održiv i socijalno pravedan, kao i da se radi na prioritizaciji kapitalnih projekata i investicija, koji su trenutno u pripremi i o kojima će uskoro razmatrati Vlada Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o realizaciji projekta izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja je ključni projekat za diversifikaciju snabdevanja gasom i povećanje energetske bezbednosti, kao i o mogućnostima za podršku EIB na drugim projektima koji se tiču revitalizacije postojećih kapaciteta hidroelektrana i distributivne mreže.

Predstavnici EIB-a, kako je navelo Ministarstvo rudarstva i energetike, izrazili su spremnost za nastavak podrške Srbiji u procesu energetske tranzicije, uključujući i mogućnost finansijske podrške projektima koji će doprineti dekarbonizaciji energetskog sektora Srbije.

(Beta, 03.30.2023)

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »