Kostić (Dveri): Vlada Srbije i SPC imaju dijametralno suprotne poruke po pitanju ukrajinske krize

Beta 01.04.2023

Poslanik Dveri u Skupštini Srbije Ivan Kostić ocenio je danas da će srpske državne institucije morati jasnije da se definišu po pitanju ukrajinske krize, jer Vlada i Srpska pravoslavna crkva (SPC) imaju "dijametralno suprotne poruke", o ratu i dešavanjima u Ukrajini.

"Premijer Srbije Ana Brnabić izjavljuje da će 'nastaviti da kontinuirano pomaže Ukrajinu' dok u isto vreme režim Volodimira Zelenskog pokušava da otme Kijevsko-pečersku lavru od kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, što je u suprotnosti sa svim poveljama Ujedinjenih nacija o slobodi veroisposti", naveo je Kostić u saopštenju.

Kostić je ocenio da je Brnabić već nekoliko puta otvoreno pružala podršku režimu u Kijevu, pozivajući se na međunarodno pravo, čime, prema njegovim rečima, "srpska vlada nastavlja da povlači poteze koje su u suprotnosti sa zdravim razumom, ali i sa većinskom voljom građana Srbije".

"Zašto se tako zdušno ne poziva na međunarodno pravo kada je Kosovo i Metohija u pitanju, a koje ne poštuju baš ti njeni mentori sa kolektivnog Zapada koji su učestvovali u NATO bombardovanju SRJ i okupaciji Kosova i Metohije", upitao je.

Prema njegovim rečima, poglavar SPC patrijarh Porfirije, sa druge strane, jasno i nedvosmisleno pruža podršku Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije u momentima kada "ekstremni elementi Zelenskog otimaju hramove, tuku sveštenike i vernike, a sada se spremaju da nasilno isteraju episkope i monahe iz Kijevsko-pečerske lavre".

"Srpska pravoslavna crkva je odlično upućena u dešavanja u Ukrajini i svesna je da je specijalna vojna operacija pokrenuta od strane Rusije na teritoriji koja je vekovima pripadala Ruskom carstvu, borba za očuvanje pravoslavlja koje je izgleda glavna meta svetskih globalista", naveo je poslanik Dveri.

Ocenio je i da su premijerka Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić suočeni s "ozbiljnim narodnim buntom zbog antiustavne politike" po pitanju Kosova i Metohije, kao i da ih uskoro očekuju dodatni pritisci da se "za račun Zapada, a na štetu srpskih nacionalnih i ekonomski interesa, okrenu protiv Rusije".

"Njima jedino ostaje ili da menjaju svoju decenijsku politiku predaje nacionalnih interesa u ruke Briselu i Vašingtonu, ili da se povuku sa vlasti i vođenje države nakon novih izbora prepuste onima koji nisu ucenjeni da rade protiv srpskih interesa", kazao je Kostić.

(Beta, 04.01.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »