Preduzetnicima uručene svečane forme sertifikata za proizvode starih i umetničkih zanata

Beta 11.04.2023

Preduzetnici iz Srbije, koji se bave starim i umetničkim zanatima i poslovima domaće radinosti, danas su od Ministarstva privrede dobili svečane forme sertifikata, na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

"Naš cilj je podrška očuvanju i razvoju ovih zanata, kao i priznanje i podrška zanatlijama, ali i drugim privrednim subjektima i udruženjima koji svojim radom i znanjem čuvaju stare zanate od zaborava", kazao je savetnik ministra privrede Marko Rovčanin na konferenciji "Srpska privreda - čuvar vekovne tradicije".

Kako je naveo, trenutno se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije nalazi 37 elemenata među kojima su sertifikovani zanati iz registra Ministarstva privrede poput filigranskog ili tesarskog zanata, grnčarija, tkanje pirotskog ćilima.

Rovčanin je ukazao da Ministarstvo privrede sprovodi niz aktivnosti kako bi uveo nove pogonosti za nosioce sertifikata.

"Podrškom očuvanju starih i umetničkih zanata i proizvoda narodne radinosti mnogi tradicionalni zanati štite se od zaborava, neguju, prenose s generacije na generaciju kao vid porodične tradicije", dodao je on.

Istakao je da su sertifikovane zanatlije dobile zapaženiji status na tržištu, što im je omogućilo dobijanje novih poslova u zemlji i regionu, kao i priliku da se međusobno povezuju.

Jedna od dobitnica sertifikata, vlasnica radionice za izradu medenjaka Dušana Đorđević iz Niša, navela je da je kao pravnik hobi pretvorila u posao i da joj je sertifikat Ministarstva privrede pomogao da postane uspešna preduzetnica.

Dodala je da je sertifikat bio temelj za dalje poslovne uspehe, koji je omogućio da na jednom konkursu dobije i opremu za novu radionicu.

"Kada se pojavite sa sertifikatom to znači da neko u državi vrednuje vaš rad, da stoji iza vas i drugačije vas gledaju na tržištu", kazala je ona.

Na skupu je rečeno i da je Ministarstvo privrede jedino u Srbiji nadležno za sertifikaciju starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti, te da je pravilnikom određeno 106 umetničkih zanata i poslova domaće radinosti koji podležu sertifikaciji.

Kako je istaknuto, sertifikatom se potvrđuje da je u pitanju preduzetnik koji proizvode izrađuje ručno, na tradicionalan način, tehnikama i alatima specifičnim za stare i umetničke zanate i poslove domaće radinost.

Ministarstvo privrede vodi i poseban registar sertifikovanih starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti kao jedinstvenu, centralnu, javnu bazu podataka koja se redovno ažurira i dostupna je na internet strani Ministarstva.

U registar sertifikovanih starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti trenutno je upisano više od 1.000 preduzetnika i drugih sertifikovanih privrednih subjekata.

(Beta, 04.11.2023)

Beta »

Ekonomija, najnovije vesti »