Vučić: Kurti ne želi ZSO, ne pristajemo na njihove prevare, pozivam na jedinstvo

Beta 13.04.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kosovski premijer Aljbin Kurti  "po svaku cenu želi da izazove sukobe i ne zanima ga da formira Zajednicu srpskih opština, samo da bude prazna ljuštura".

"Nećemo pristati na njihove prevare", rekao je Vučić, u Raškoj, tokom sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

On je naveo da najveći deo zemalja sa Zapada ne interesuje ZSO ni opstanak srpskog naroda, već "samo kad ćemo da de fakto ili de jure da priznamo Kosovo kao nezavisno".

Obraćajući se predstavnicima Srba sa KiM, on je naveo da zna da su "doneli odluku ne izlaze na izbore na severu Kosova" i pozvao "sve da budu jedinstveni".

"Biće vam Kurti gradonačelnik, ali bar će biti stvari očigledne", rekao je Vučić, navodeći da u opštinama na severu Kosova živi tek neki, najmanji, procenat Albanca, mada će glasati.

Vućić je rekao da Kurti insistira na izborima na severu Kosova kako bi posle rekao da Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić nisu srpske opštine pa ne mogu da formiraju ZSO.

On je naveo i da je Beograd uputio više nego kompromisan predlog o registarskim tablicama za kola, ali ako to ne bude prihvaćeno, odgovor će biti "ozbiljan prema strani koja koristi silu i maltretira Srbe".Najavljeno ulaganje dodatnih 28 miliona evra u Kosovo i Metohiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na početku sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije da će Srbija izdvojiti dodatna ulaganja kako bi sačuvala srpsko stanovništvo u pokrajini, i naveo nekoliko konkretnih mera.

Vučić je rekao da će povećati privremene naknade sa 11.000 dinara na 20.000, što je 6.600 evra godišnje, a druga mera je ekonomsko osnaživanje nezaposlenih lica angažovanjem u državnim ustanovima, i za to će biti izdvojeno oko 5.600 evra.

"Treća mera je unapređenje rada zdravstvenih ustanova na KiM kroz zapošljavanje kadrova, to je  50 novih lekara i 50 medicinskih  sestara i to je u novcu godišnje više od dva miliona evra ", rekao je Vučić.

Dodao je još povećanje podsticaja mladim bračnim parovima sa 12 na 50 hiljada dinara za prvorođeno dete što je oko 300 hiljada evra godišnje, ulaganje u razvoj privrede i žensko preduzetništvo kroz nabavku opreme što je iz budžeta 1 282 hiljade evra.

Predsednik Srbije je naveo i razvoj poljoprivrede, pčelarstva, otklanjanje posledica poplava, izgradnju puteva i bazena, te istakao da je to 28 miliona evra ulčaganja mimo svega što je do sada opredeljeno i da su ova finansijska sredstva na raspolaganju odmah.

Te Vučićeve reči prisutni su ispratili glasnim aplauzom, na šta je odgovorio da ovakve mere može da sprovede samo jaka država i da je taj aplauz zaslužen.

Predsednik Srbije, premijerka Ana Brnabić i ministri, nastavili su da u Raški razgovaraju sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

(Beta, 04.13.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »