Ministar Švedske: Odmah primeniti sve odredbe sporazuma Srbije i Kosova

Beta 19.04.2023

Ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem izjavio je danas u Beogradu da očekuje da sve odredbe Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i implementacionog Aneksa budu odmah primenjene, kao i da je važno da se Srbija u potpunosti uskladi sa EU po pitanju Rusije.

Bilstrem je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću čestitao na postizanju "istorijskog" sporazuma sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Ohridu.

"Očekujemo da sve odredbe sporazuma i aneksa budu odmah primenjene", rekao je Bilstrem na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s Vučićem.

Bilstrem je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu iz temelja promenila bezbednost Evrope i da je potrebno i da EU očekuje od svojih partnera da se usklade po pitanju Rusije i da preuzmu stratešku odgovornost za zajedničku bezbednost u Evropi.

"Zemlje na Zapadnom Balkanu su suštinski partneri EU u zajedničkim zalaganjima da održimo stabilnu i prosperitetnu Evrope koja se zasniva na zajedničkim vrednostima", rekao je Bilstrem.

"Sada je važno da se Srbija u potpunosti uskladi sa EU po pitanju Rusije i da sprovede reformsku agendu", dodao je Bilstrem.

Istakao je da švedsko predsedavanja Savetu EU u prvoj polovini ove godine "drži Zapadni Balkan visoko na EU agendi" i da je Beograd prva stanica u njegovoj poseti regionu, tokom koje će otići u četiri od šest zemalja. Najavio je i da će švedski ministar za EU uskoro posetiti Zapadni Balkan.

"Srbija pripada EU. EU je najveći donator, trgovinski partner i investitor. Nema drugih alternativa", kazao je šef švedske diplomatije i izrazio uverenje da će "učesnici na političkoj sceni Srbije" ostati snažno na strateškom putu ka EU.

Bilstrem je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o stanju pregovora o članstvu u EU, reformama, odnosima u regionu, vladavini prava i stanju u medijima.

On je kazao da u Švedskoj živi oko 130.000 ljudi sa srpskim korenima i da švedske kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 10.000 ljudi, dodajući da je to dobro za širenje bilateralnih odnosa narednih godina.

(Beta, 04.19.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »