Lazović (Zeleno levi klub) i Jovanov (SNS) u Skupštini Srbije o partijskoj kontroli pravosuđa

Beta 20.04.2023

 Poslanici dela opozicije su danas u Skupštini Srbije ocenili da vlast kroz izbor visokih nosioca pravosudnih funkcija produbljuje kontrolu nad prvosuđem što Srpska napredna stranka (SNS) negira.

Poslanik Zeleno-levog kluba, Radomir Lazović, rekao je da SNS zakonskim izmenama produbljuje kontrolu nad pravosuđem, a da nije toga, "ceo državni vrh bi bio u zatvoru".

Kazao je da tu misli i na Socijalističku pratiju Srbiju i ostale, kako je naveo njhove "satelite", odnosno manje stranke koje su u koaliciji sa SNS.

Poslanik SNS, Milenko Jovanov, negirao je te tvrdnje i reka da je Venecijanska komisija podržala reformu pravosuđa u Srbiji.

"Njhovo mišljenje nam je mnogo relevantnije od vašeg", kazao je Jovanov i izlaganje Lazovića nazvao "spalačinom".

Odbacio je i kritike poslanika Demokratske stranke (DS) Miodraga Gavrilovića koji je ponašanje vlasti pri izboru nosioca prvosudnih funkcija nazvao "sramotnim".

Poslanik SNS je kazao da se sada ne radi kao u vreme vlasti DS da stranački organi odlučuju ko može da bude sudija, a ko ne može.

Lider Dveri, Boško Obradović, kazao je da poslanici tog pokreta neće učestvovati u danu za glasanje, i podsetio da su Dveri bile protiv izmene Ustava jer je, kako je kazao, bila nametnuta iz Brisela.

Kazao je da Srbija sve više liči na "koloniju EU" i da je opredeljenje vlasti jasno u prozapadnom pravcu, dok je, kako tvrdi, opredeljenje 80 odsto građana Srbije suprotno.

Na dnevnom redu je rasprava o kandidatima za prvi izbor članova Visokog saveta tužilaštva (VST) i kandidatima za prvi izbor Visokog saveta sudstva (VSS) koje bira Narodna skupština, kao i predlog odluke o izboru Zaštitnika građana.

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, čiji predsednik je Vladimir Đukanović (SNS), izabrao je po osam kandidata iz reda "istaknutih pravnika", od kojih će poslanici birati po četiri za VSS i VST.

(Beta, 04.20.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »