Dveri traže rebalans budžeta i da se 65 miliona evra preusmeri za obnovu i izgradnju porodilišta (VIDEO)

Beta 27.04.2023

Pokret Dveri predao je danas preporuke Vladi Srbije i ministarstvima finansija i za brigu o porodici i demografiju, u kojima traže da rebalansom budžeta preusmere 65 miliona evra za obnovu porodilišta u Srbiji i izgradnju Nacionalnog centra za natalitet.

Poslanica Dveri u skupštini Srbije Tamara Milenković Kerković rekla je novinarima ispred vlade da ovogodišnjim budžetom tih 65 miliona evra određeno za ministarstvo finansija, a da bi taj novac trebalo preusmeriti na ministarstvo zdravlja koje će ga nameniti za porodilišta.

"Tražimo i da se od ovih planiranih projektnih zajmova, 850 miliona evra za Nacionalni stadion i za Centar za međunarodne izložbe, da se taj novac preusmeri za izgradnju Nacionalnog centra za natalitet i za dalje podizanje kapaciteta i uslova u srpskim porodilištima, kao i na programe unapređenja reproduktivnih kapaciteta stanovništva i na odgajanje dece", rekla je ona.

Navela je i da traže da se u sledećem i svakom narednom budžetu planiraju sredstva za obnovu srpskih porodilišta, za podizanje kadrovskih kapaciteta, za ishranu trudnica i za postpartalnu negu i pomoć za sve porodilje u Srbiji.

Komentarišući što su visoki državni zvaničnici počeli da govore o porodilištima u poslednje vreme, Milenković Kerković kaže da se u politici sve stvari rade da bi vlast nešto čula, a da uloga opozicije jeste da kritikuje i daje predloge da bi stanje u zemlji bilo bolje.

"Ovo nije prva kampanja koja je očigledno imala uticaj na opredeljenje vlasti, nama je jako drago jer ova kampanja traje već oko dva meseca. Mi smo jako zadovoljni ako vlast preuzme naše ideje i zbog toga mi preporuke i dajemo", kazala je Milenković Kerković.

Koordinatorka projekta "Jedna je majka" tog pokreta Sanja Vujanović apelovala je na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministarku zdravlja Danicu Grujičić da se ne desi kao sa obećanjem da će sve škole u Srbiji dobiti toalete, već da porodilišta moraju da budu rekonstruisana i da se nada da će to obećanje ispuniti.

Ona je navela da je cilj tih dopisa ministarstvima da se rebalansom budžeta izvrši oporavak porodilišta u Srbiji, jer je stanje u porodilištima "alarmantno" i da ono pokazuje kakvo je stanje u zemlji.

"U Srbiji se u proseku rodi oko 64.000 dece, a odnos prema majkama i novorođenčadi ukazuje ustvari na duboku moralnu krizi u kojoj se nalazi naša zemlja", rekla je Vujanović, naglašavajući da stanje u porodilištima ne sme biti razlog za nerađanje.Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

(Beta, 04.27.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »