BBC vesti na srpskom

Partizan, Real Madrid i tuča: Uprava crno-belih apeluje da se fer navija, na Kalemegdanu veliki ekran

Treća utakmica plej-ofa Evrolige igra se 2. maja u Beogradskoj areni, Partizan vodi 2-0 u četvrtfinalnoj i nedostaje mu još jedan trijumf da se plasira na završni turnir. Na Kalemegdanu organizovano gledanje utakmice preko velikog ekrana.

BBC News 02.05.2023
Igrač Reala Jabusele nasrće na Dantea Egzuma iz Partizana
Burak Akbulut/Anadolu Agency via Getty Images
Igrač Reala Jabusele nasrće na Dantea Egzuma iz Partizana

Dan uoči treće utakmice četvrtfinalne serije Evrolige u Beogradu protiv Real Madrida, desetostrukog šampiona Evrope, uprava Košarkaškog kluba Partizan apeluje na navijače na fer navijanje posle incidenata i tuče u drugom meču u Madridu.

„Ne treba nam nikakav incident, molim navijače da se fer i sportski navijaju", rekao je predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović, gostujući na Televiziji Pink, dan pred treću utakmicu u rasprodatoj beogradskoj Areni, koja može da primi više od 20.000 gledalaca.

Partizan vodi 2-0 u četvrtfinalnoj seriji Evrolige i za plasman na završni turnir potrebna mu je još jedna pobeda.

Međutim, Partizan će igrati bez dvojice možda i ključnih igrača ove sezone - Kevina Pantera i Matijasa Lesora - koje je Evroliga kaznila zbog učešća u tuči u Madridu u drugoj utakmici.

Pod znakom pitanja je i Dante Egzum koga je igrač Reala Geršon Jabusele rvačkim zahvatom oborio na parket i povredio.

S obzirom na ogromno interesovanje navijača i na rasprodatu Arenu, uprava KK Partizan odlučila je da u utorak uveče postavi veliki ekran na Kalemegdanu, beogradskoj srednjevekovnoj tvrđavi, gde će moći da dođu svi koji nisu uspeli da nabave kartu za dvoranu.

Uoči treće utakmice u četvrtfinalnoj seriji u Beogradu, Real Madrid je navodno tražio pojačane mere bezbednosti za njegovu ekipu, što je Partizan prihvatio, prenose specijalizovani košarkaški sajtovi.

Zahtev Reala usledio je posle velike tuče košarkaša dve ekipe na terenu u drugoj utakmici u Madridu, posle čega je Evroliga konstatovala pobedu Partizana 95:80, ali je i izrekla kazne.

Najoštrije je kažnjen Geršon Jabusele, krilni igrač Reala, zbog rvačkog zahvata kojim je povredio Dantea Egzuma i neće moći da igra na narednih pet duela u Evroligi.

Kapiten Partizana Kevin Panter, nad kojim je bek Madriđana Serhio Ljulj napravio nesportski faul koji je pokrenuo tuču, neće moći da nastupi na naredne dve utakmice u ovom takmičenju, dok će centar crno-belih Matijas Lesor preskočiti jedan meč.

Argentinac Gabrijel Dek, igrača Reala, kažnjen je jednom utakmicom suspenzije.

Oba kluba su novčano kažnjena sa po 50.000 evra.

Vinovnik incidenta Serhio Ljulj prošao je bez kazne.

Klubovi nemaju pravo žalbe na ovu odluku.

Gostujući na TV Pink, Ostoja Mijailović, predsednik Partizana, nije želeo da komentariše kaznu Evrolige, rekavši da to ne bi bilo fer, niti da klub može nešto da promeni.

Rekao je da nesportsko ponašanje treba da bude kažnjeno i da će klub platiti kaznu.

U prethodnoj izjavi koju je preneo sajt kluba, Mijailović je podsetio da je Real bio jedan od šest klubova koji je glasao da Partizan igra Evroligu ove sezone i da to crno-beli ne zaboravljaju.

U komentarima na društvenim mrežama, pojedini predlažu scenario da Partizan „pusti" Real u trećoj utakmici, a da u četvrtoj, koja bi se takođe igrala u Beogradu, pobedi i tako obezbedi plasman na Fajnal-for u Litvaniji, ali i da „očisti" kaznu Lesoru.

Mijailović, međutim, sa tim nije saglasan.

„Idemo na pobedu. Klub ne sme da zavisi od jednog ili dva igrača. Biće teško bez Pantera i Lesora, ali treba odigrati junački", rekao je Mijailović.

Prethodno se oglasio i Željko Obradović, trener crno-belih, rekavši da treba spustiti napetosti i da španska ekipa zaslužuje sportski doček u Beogradu.

„Šta bih ja voleo - da naši navijači shvate da je ovo deo sporta, igrači su pričali između sebe i na tome treba da se završi", rekao je Obradović za sajt kluba.

„U ove dve utakmice naišli smo na fenomenalno gostoprimstvo Reala", rekao je devetostruki osvajač titule prvaka Evrope sa raznim klubovima.

Trener Partizana je apelovao na navijače da uzvrate gostoprimstvo Realu.

„Nijedan igrač, član stručnog štaba ili navijač Reala ne sme da se oseća neprijatno, nego da iz Beograda pošaljemo sliku kakva je uvek bila na našim utakmicama", istakao je Obradović.

Šta se desilo u drugoj utakmici u Madridu?

Drugi meč četvrtfinalne serije u Madridu obeležila je odlična igra Partizana, ali i opšta tuča na terenu minut i 40 sekundi pre kraja.

Serhio Ljulj, igrač Reala, napravio je grub prekršaj na kapitenu Partizana Kevinu Panteru, posle čega je došlo do koškanja njih dvojice.

Potom je igrač Reala Geršon Jabusele rvačkim zahvatom oborio Partizanovog Dantea Egzuma, koji je povredio tetivu, a zadobio je i posekotinu na ramenu.

Sudije su prekinule utakmicu, pa je Partizan pobedio 95:80 koliko je u trenutku prekida pisalo na semaforu, a Egzum je uz pomoć saigrača izašao sa terena.

U opštem metežu igrači su se tukli, a zatim su na teren izašli redari i policija i razdvojili igrače koji su se povukli kod klupa dok su sudije pregledale snimke.

Ljulj je na Tviteru objavio da preuzima odgovornost za incident.

„Ovako nešto ne bi trebalo da se desi na košarkaškom terenu. Preuzimam odgovornost za taj grubi prekršaj koji je izazvao katastrofu koja je usledila. Izvinjavam se svim ljubiteljima košarke", napisao je Ljulj.

Na objavu Ljulja, reagovao je Panter, spustivši loptu.

„Potpuno je razumljivo da su emocije jake, hajde da nastavimo da igramo košarku kao do sada", napisao je igrač Partizana na Tviteru.

Partizanu i Egzumu se izvinio se i Jabusele, napisavši na Instagramu da se „duboko kaje".

Doček košarkaša Partizana na aerodromu u Beogradu u šest ujutru

Nekoliko stotina navijača Partizana dočekalo je u petak rano ujutro košarkaše na aerodromu u Beogradu po povratku iz Madrida.

Igrači Partizana bili su oduševljeni dočekom.

Pogledajte snimke KK Partizan:

Sve karte za treću utakmicu četvrtfinalne serije, planule su za nekoliko minuta.

Partizan
ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Evroligaška navijačka groznica u Beogradu

Šta se desilo sa Egzumom?

Dante Egzum je svlačionicu napustio na štakama, a detaljna snimanja obaviće po dolasku u Beograd.

„Teška je telesna povreda. Pukla je tetiva prsta stopala, da li je slomio to ćemo videti u Beogradu. Zasad je samo prst povređen i krvava su mu usta bila od povrede zuba", rekao je lekar Partizana Moma Jakovljević za Mocart Sport.

Željko Obradović, trener Partizana, na konferenciji za novinare posle utakmice rekao je da će pokušati da uradi sve kako bi smirio napetosti uoči dolaska Reala u Beograd sledeće nedelje.

„Video postoji, svi mogu da vide, kako je sve počelo i ko je počeo sve ovo. Igrači pričaju među sobom, nervozni su", kazao je on na konferenciji za novinare.

„Nadam se da je ovo što se desilo kraj priče, da ne treba da nastavljamo da pričamo o tome".

Košarkaš Partizana Dante Egzum oglasio se na društvenim mrežama gde se zahvalio navijačima na velikom broju poruka podrške.

„Bila su ovo luda 24 sata, ali lekarski tim ovde radi sve kako bi mi sanirao povredu koju sam pretrpeo tokom incidenta", napisao je Ezgum na Instagramu.

Naveo je i da je usredsređen da se oporavi od povrede.

„Radim sve što je do mene kako bih se vratio i nastavio ovaj put kako bih Beogradu i navijačima doneo titulu Evrolige, koju zaslužuju".

Rudi Fernandez i Željko Obradović
Juan Carlos Hidalgo/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Rudi Fernandez i Željko Obradović

Rudi Fernandez, jedan od najiskusnijih igrača Reala, izvinio se svim navijačima i ljubiteljima košarke zbog incidenata.

„Ovakvi incidenti ne bi smeli da se dešavaju, ali kao igrači i mi imamo emocije i pravimo greške. Danas je bio jedan od tih dana. Smatramo Partizan prijateljskim klubom, trener Željko dobro poznaje ovu dvoranu".

Fernandez je dodao i da napetosti moraju da prestanu odmah i da obe ekipe treba da se usredsrede da navijačijam pruže uživanje u Evroligi.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.02.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »