Završen protest Srbija protiv nasilja, najavljeno da će sve stati ako zahtevi ne budu ispunjeni

Beta 08.05.2023

Protest "Srbija protiv nasilja" koji je organizovao deo opozicije, završen je večeras ispred zgrade Vlade Srbije, a organizatori su najavili da će se ponovo okupiti ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni do petka, 12. maja, i da će tada "Srbija stati".

Protest je počeo ispred Doma Narodne skupštine Srbije, i nastavljen šetnjom do zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici, ali su građani potpuno ispunili prostor od raskrsnice Nemanjine i Kneza Miloša do ulice Srpskih vladara.

Po rečima poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića, kraj protestne kolone bio je kod Igumanove palate na Terazijama, a na protest je došlo više od 50.000 ljudi.

Po procenama izveštača sa ranijih sličnih masovnih skupova, u Beogradu je danas bilo okupljeno između 50.000 i 100.000 ljudi.

Profesorka srpskog jezika i knjizevnosti Marina Vidojević ispred zgrade Vlade Srbije ponovo je pročitala zahteve organizatora protesta, i kazala da ukoliko oni koji vode zemlju i imaju apsolutnu vlast i odgovornost ne žele da urade ono što se od njih traži, da će u petak, 12. maja "stati sve".

Prekidana čestim skandiranjem "Vučiću ostavka" i "Vučiću odlazi", ona je kazala da će se građani tada ponovo okupiti i kako je naglasila, nastaviti zajedničku borbu za Srbiju.

"U petak pozivamo celu Srbiju da se vidimo u Beogradu", rekla je ona.

Prema njenim rečima, danas je bio organizovan miran skup iz pijeteta prema žrtvama dve tragedije i zbog poštovanja prema njihovim porodicama.

Protest je počeo nešto posle 18 časova ispred Doma Narodne Skupštine minutom ćutanja, a zatim su okupljeni građani krenuli u šetnju Terazijama i ulicom Kralja Milana i Kneza Miloša do raskrsnice sa Nemanjinom i zgrade Vlade Srbije.

Protest su organizovali Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front - Ne davimo Beograd, stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga i Pokret za preokret.

Među zahtevima istaknutim na protestu je hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smena Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje.

Zatraženo je i sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će biti razmotreba odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji.

Protest je organizovan povodom tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu gde je 13-godišnji učenik ubio devetoro i ranio sedmoro, i u okolini Mladenovca i Smedereva gde je 21-godišnji U.B. ubio osam, a ranio 14 osoba.

(Beta, 05.08.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »