Opozicija predala Vladi zahtev za ostavkama Gašića i Vulina (FOTO/VIDEO)

Beta 11.05.2023

Poslanici proevropske opozicije u Skupštini Srbije predali su danas Vladi pripremljen tekst ostavki koje bi, kako su naveli, trebalo da potpišu ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i šef BIA Aleksandar Vulin.

Aktivista Ekološkog ustanka i narodni poslanik iz kluba "Moramo-Zajedno", Aleksandar Jovanović Ćuta, ukazao je novinarima ispred zgrade Vlade da je juče, u sredu, u Novom sadu ubijena još jedna žena koja je osamnaesta žrtva ove godine, da policija poziva žene da prijave nasilje, a da kada to i urade ipak budu ubijene.

Pitao je ko je odgovoran što je otac optuženog za ubistva u Mladenovcu u kući imao arsenal oružja, da je to celo selo znalo, samo policija i BIA nisu znale ništa.

"Tražimo od Gašića i Vulina da se momentano sklone s funkcija, bolje da to urade sami nego da ih narod sklanja na ulici", rekao je Jovanović.

Podsetio je da su 84 poslanika potpisala zahtev za sazivanje sednice Skupštine o problemu nasilja u društvu, ali da njen predsednik Vladimir Orlić taj zahtev ignoriše, kao što ni predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić juče nije htela da razgovara s poslanicima.

"Ako nećete da razgovarate u Skupštini, onda ćemo razgovarati na 'Gazeli' " - na auto-putu kroz Beograd, rekao je Jovanović i dodao da je " 'Gazela' jedina slobodna institucija u državi".

Građani su pozvani da se sutra u 18.00 časova okupe ispred Supštine Srbije, a najavljeno je da će potom na dva sata biti blokiran most "Gazela".

Ukoliko ne budu prihvaćeni zahtevi protesta "Srbija protiv nasilja" koji će u petak biti pod parolom "Neka Srbija stane", organizovaće se nove bokade koje će trajati duže, rečeno je novinarima ispred zgrade Vlade.

Poslanici su ponovili da je do sada ispunjen samo zahtev da ministar prosvete podnese ostavku, a da se zahteva da to učine i Gašić i Vulin, kao i Savet REM-a, da se zabrane rijaliti TV prgrami koji promovišu nasilje, da se Pinku i Hepiju oduzmu dozvole za nacionalnu frekvenciju, da se zabrane štampani mediji koji promovišu nasilje, i da bude smenjeno rukovodstvo RTS-a.

Pored toga, zahteva se hitna sednica Skupštine na kojoj bi se razmatralo ko je odgovoran za masovna ubistva u Srbiji.

(Beta, 05.11.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »