Vukadinović: Vučić želi da unese konfuziju u opoziciju i smanji pritisak zbog protesta

Beta 14.05.2023

Politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas izašao u javnost sa do sada najdirektnijom najavom za vanredne izbore u septembru, ali je ocenio da u tome i dalje ima "jedna pogodbena nota".

On je za agenciju Beta ocenio da je Vučić time želeo da smanji pritisak uoči novog protesta "Srbija protiv nasilja", koji je za petak zakazao deo opozicije i da mu je glavni motiv da u opoziciju unese konfuziju, dileme i podele.

"Slušao sam uživo obraćanje (Vučića) i nije to bilo, "ako opozicija hoće izbore imaće ih", što je i ranije govorio, nego je ovo do sada najdirektija najava, ne kažem da je definitivna, vanrednih izbora", rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, i dalje u Vučićevom obraćanju ima jedna pogodbena nota, ali je mnogo direktnije nego ranije u vezi sa izborima.

"Ovo je bila više najava, nego ponuda, iako nije bila, kako bih rekao, rezolutna najava", rekao je Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli.

Napomenuo je da on nije previše siguran u te izbore u septembru, odnosno njihovo održavanje.

"Mislim da ih je on ubacio kao mogućnost i pomalo kao 'kosku' opoziciji računajući, ne sasvim pogrešno, da bar deo opozicije te izbore baš ne želi, a da ih jedan drugi deo njih želi", kazao je on.

Smatra da je Vučić to ubacio "da bi bar malo ili delimično rasteretio ovaj pritisak i oko protesta u petak (ispred Skupštine Srbije)".

"To je ipak manje ponuda, a više najava u funkciji sejanja konfuzije, dileme i eventualne podele u opozicionim redovima, tako da je pitanje šta će od toga biti", kazao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, Vučić ovih dana sve nudi i sve obećeva da bi smanjio pritisak i masovnost narednog opozicionog protesta.

Napomenuo je da je posebna tema kako će opozicija reagovati na ranije danas izrečene stavove Vučića, koji je lider vladajuće Srpske napredne stranke.

"Ovo je najdirektnija najava da sada, nije objava ali jeste najava i više od ponude, ali može da se desi 'rekao pa porekao' i mislim da je glavni motiv da se poseje sumnja, podele i dileme u delu opozicije pred protest u petak", kazao je on.

Vučić je ranije danas rekao da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić neće biti smenjen, što je jedan od zahteva protesta "Srbija protiv nasilja", ali da postoji mogućnost da cela Vlada Srbije bude smenjena, a da novih izbora bude u septembru.

"Na pamet nam ne pada da smenimo Batu Gašića koji odlično radi svoj posao, ali nema problema, možemo da vam izađemo u susret još više, možemo da smenimo celu vladu. Idemo odmah na izbore. Za to ćete samo da sačekate 26. maj i ništa više", rekao je Vučić.

Naveo je da "niko nikome ne čuva fotelje", te dodao da "za koji dan", od 27. maja, više neće biti predsednik stranke i da će na skupu, koji je najavio za 26. maj, sve objasniti ljudima.

"Za izbore ste. Obaveštavam narod 26. da idemo na izbore. To znači izbori najkasnije u septembru. Samo što vi nećete da birate koji će izbori da idu ovako i onako, jer ovo nije fontana želja", kazao je Vučić.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić pozvao je danas građane da u petak, 19. maja, dođu na protest ispred Skupštine Srbije, koji će trajati do ispunjenja svih zahteva, ili dok Vučić ne kaže da će svi zahtevi biti ispunjeni.

Aleksić je televiziji N1 kazao da "nema povlašćenja" jer je, kako je dodao, to pitanje iznad politike, prenela je Narodna stranka.

"Moraju da budu smenjeni članovi Saveta REM-a, da budu oduzete nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, da budu zabranjeni štampani mediji koji promovišu nasilje i kriminal i da ostavke podnesu Gašić i direktor BIA Aleksandar Vulin", rekao je on, navodi se u saopštenju.

Posle dve masovne tragedije, u beogradskog školi "Vladislav Ribnika" i selima oko Mladenovca na proteste su pozvali Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front /Ne davimo Beograd, Zajedno i Stranke slobode i pravde/, Pokret slobodnih građana /Sindikata Sloga/, Pokret za preokret i Ujedinjeni sindikati Sloga.

Na prethodna dva protesta, u Beogradu su na ulicama bile desetine hiljada građana, vlast umanjuje broj okupljenih, a njoj bliski tablodi vređaju i omalovažavaju učesnike.

(Beta, 05.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »