Srpska lista: Od 1. juna odlučan odgovor srpskog naroda ako ne prestane uskraćivanje prava Srba

Beta 19.05.2023

Srpska lista je saopštila danas da će ako vlasti u Prištini ne prestanu da uskraćuju prava srpskog naroda na Kosovu, 1. juna uslediti odlučan odgovor srpskog naroda.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je u vanrednom obraćanju, posle polaganja zakletve novog gradonačelnika Severne Mitrovice, da Srbi ne mogu da podnesu represiju prištinskih vlasti, preneo je portal KoSSev.

On je dodao da je rok 1. juna dat kao prostor pre svega kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i Prištini, ali i predstavnicima Kvinte i međunarodne zajednice.

"Pravo da Srbi ostanu i opstanu na svojim ognjištima branićemo svim sredstvima", kazao je Simić.

Prema njegovim rečima, uloženi su "nadljudski napori" da se sačuva mir, posebno danas.

"Zahvaljujući nadljudskim naporima koji su uloženi prethodnih dana a posebno danas, uspeli smo da sačuvamo mir i da obuzdamo narod da ne reaguje na provokacije koje dolaze od antisrpskog režima Aljbina Kurtija", rekao je Simić.

On je rekao da Srbi danas nemaju problem s albanskim narodom već s "antisrpskim režimom Aljbina Kurtija", za koji tvrdi da svakodnevno nastoji da neuspehe na političkom planu rešava sticanjem jeftinih političkih poena malteretirajući srpski narod.

Simić je naveo da su Srpska lista, kao i srpski narod, opredeljeni za mir, što su pokazali kada su 23. aprila održani, kako tvrdi, lažni izbori.

Na tim izborima, koji su organizovani nakon što su Srbi sa severa Kosova početkom novembra napustili kosovske institucije, uz bojkot Srpske liste i Srba, izabrana su četiri albanska gradonačelnika iz redova Samoopredeljenja i PDK u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

"Mir je sačuvan isključivo prisebnošću srpskog naroda koji se odazvao na poziv predsednika Alkeksandra Vučića i Srpske liste da se sačuva mir i u tome smo uspeli", ocenio je Simić.

On tvrdi da u Prištini ne misle i ne rade tako, i kosovske vlasti je optužio i za kršenje sporazuma, ne navodeći na koji sporazum misli.

Pozvao je da se prekine uskraćivanje elementarnih prava Srbima, u koja je ubrajao, pravo na školovanje, zdravstvo, da biraju i budu birani.

Erden Atić prvi je albanski gradonačelnik Severne Mitrovice.

On je nešto posle 11 časova položio zakletvu za gradonačelnika na svečanoj sednici skupštine opštine Severna Mitrovica.

(Beta, 05.19.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »