Dačić o pridruživanju sankcijama Rusiji: Tražio sam da EU bude korektna prema Srbiji

Beta 22.05.2023

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da je na sastanku ministara spoljnih poslova iz EU i sa Zapadnog Balkana tražio od Unije da bude korektna prema Srbiji, jer nije vrednosno neutralna po pitanju kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Posle sastanka na kojem je od Beograda ponovo traženo da se pridruži sankcijama protiv Rusije, Dačić je novinarima rekao da su "svi govorili" da Srbija "mora da se usaglasi sa spoljnom politikom EU".

"Ja sam na to reagovao da treba da budu veoma korektni prema Srbiji po tom pitanju, u smislu da Srbija nije vrednosno neutralna. Srbija je glasala za sve rezolucije u raznim međunarodnim forumima kojima se osuđuje kršenje teritorjalnog integriteta Ukrajine", kazao je Dačić.

Dodao je da se Srbija, sa druge strane, nije pridružila sankcijama protiv Rusije "upravo ne verujući u ispravnost takvih mera i rukovodeći se svojim nacionalnim i državnim interesima".

Dačić je prokomentarisao i današnju izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borela da održavanje bliskih veza s Rusijom nije podudarno sa procesom ulaska u EU, rekavši da je "problem u tome što princip očuvanja teritorijalnog integriteta treba da bude univerzalnog karaktera, a ne da ne važi jedino za Srbiju".

"Isto kao što neko, kada želi da opravda priznanje Kosova, kaže da je primer Kosova sui generis (jedinstven slučaj), isto tako je to i primer Srbije kad je reč o odnosu prema sankcijama", naveo je Dačić.

On je rekao da na sastanku "nije bilo izraženih pritisaka" na Srbiju i dodao da je "prijatno iznenađen jer su gotovo svi ministri iz EU pozitivno govorili o potrebi da se Zapadni Balkan što pre pridruži Uniji, iako o konkretnim rokovima nisu govorili".

Naveo je i da su "svi iz Evrope mogli da vide sa kakvim ekstremistima" Srbija "ima posla", aludirajući na vlasti Kosova.

"Govorili su da Srbija predstavlja opasnost po mir i stabilnost, da smo mi remetilački faktor, a oni faktor mira i stabilnosti, što deluje nestvarno. Oni ni reč ne kažu o svojim obavezama i jednostranim potezima kojima stvaraju velike probleme Srbima na Kosovu i Metohiji", kazao je Dačić.

Posle sastanka ministara spoljnih poslova iz EU i sa Zapadnog Balkana, Dačić se u Briselu sastao sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, a pre sastanka sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

(Beta, 05.22.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »