BBC vesti na srpskom

Анатомија једног пада: Француски трилер награђен Златном палмом у Кану

Редитељка Жистин Трије тек је трећа жена која је освојила ову престижну награду.

BBC News 28.05.2023  |  Франческа Жиле - ББЦ њуз
Director Justine Triet, Palme d'Or award winner for the film Anatomie d'une chute
Реутерс
Редитељка Жистин Трије

Француски трилер „Анатомија једног пада&qуот; добитник је Златне палме овогодишњег Канског фестивала, а редитељка Жистин Трије тек је трећа жена која је освојила ову престижну награду која се додељује од 1955. године.

Трије је добила награду за ову напету судску драму о списатељици оптуженој за убиство супруга коју глуми Немица Сандра Хулер.

На додели награде, Трије је осудила француску владу због одговора на недавне протесте око пензионих реформи.

„Ови протести су били угушени на заиста шокантан начин&qуот;, рекла је у говору после доделе награде коју јој је предала холивудска звезда Џејн Фонда.

Реформе пензионог система које је увео председник Емануел Макрон, међу којима је и повишење старосне границе са 62 на 64 године, изазвале су бурне масовне протесте у Француској.

Трије је критиковала и „комерцијализацију културе&qуот; коју, како тврди, врши француска влада, а Рима Абдул Малак, француска министарка културе, рекла је да је „запањена оваквим неправедним нападима.&qуот;

Гран при, другу награду Великог жирија, добио је британски редитељ Џонатан Глејзер за филм „Зона интереса&qуот;, адаптацију романа недавно преминулог писца Мартина Ејмиса о породици која живи близу Аушвица, концентрационог логора из Другог светског рата.

Јапанац Коџи Јакушо освојио је награду за најбољег глумца за улогу средовечног чистача тоалета из Токија у филму „Савршени дани&qуот; Вима Вендерса.

Награда за најбољу глумицу припала је Мерве Диздар, звезди турске драме у којој глуми сеоску учитељицу у филму „О сувој трави&qуот;.

Вијетнамско-француски редитељ Тран Ан Хунг награђен је за најбољу режију, за филм Тхе Пот-ау-Феу у којем глуме Жилијет Бинош и Беноа Мажмигел.

Овогодишњи фестивал ће остати упамћен по великом присуству славних на црвеном тепиху - од холивудских легенди Мартина Скорсеза и Роберта де Нира, до Квентина Тарантина, Изабеле Роселини и Шона Пена.

Quentin Tarantino and his wife Daniella Pick pose on the red carpet to attend the closing ceremony and the screening of the animated film "Elemental" Out of competition, during the 76th Cannes Film Festival in Cannes, France, May 27,
Реутерс
Квентин Тарантино и његова супруга Данијела Пик позирају на црвеном тепиху

Амерички глумац Харисон Форд добио је почасну Златну палму пред премијеру најновијег наставка серијала о Индијани Џонсу.

Америчка звезда, данас осамдесетогодишњак, рекао је да је „дубоко дирнут и почаствован&qуот; што му је додељена ова награда.

Златна палма је главна награда Канског фестивала и додељује се од 1955. године.

Ове године је у конкуренцији био 21 филм, међу којима су и нова дела признатих редитеља Веса Андерсона и Кена Лоуча.


Пратите нас на Фејсбуку, Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 05.28.2023)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Забава, најновије вести »