Bramerc: Osuđujuća presuda Stanišiću i Simatoviću prikladno poslednje poglavlje Tribunala

Beta 12.06.2023

Glavni tužilac haškog suda za bivšu Jugoslaviju Serž Bramerc (Serge Brammertz) rekao je večeras pred Savetom bezbednosti UN da je nedavna osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju "prikladno poslednje poglavlje u radu Haškog tribunala".

Bivšeg šefa Službe državne bezbednosti Srbije Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića, haški sud je 31. maja pravosnažno osudio na po 15 zatvora zbog zločina nad nesrbima u pet opština BiH i jednoj opštini u Hrvatskoj, 1992-95.

Apelaciono veće suda time je preinačilo prvostepenu presudu kojom su Stanišić (72) i Simatović (73) bili osuđeni na po 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina Crvenih beretki u Bosanskom Šamcu, s proleća 1992.

Bramerc je pred Savetom bezbednosti UN večeras posebno istakao da su pravosnažnom presudom Stanišić i Simatović osuđeni kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

"Stanišić, šef SDB Srbije pod (predsednikom Srbije) Slobodanom Miloševićem, i njegov zamenik Simatović delili su sa drugim liderima Srbije i Srba u Hrvatskoj i BiH nameru da etnički očiste od nesrba velike delove Hrvatske i BiH", preneo je Bramerc nalaze iz presude.

Glavni tužilac rekao je i da su Stanišić i Simatović "na važne načine doprineli sprovođenju udruženog zločinačkog poduhvata, naročito time što su pružali podršku ozloglašenim paravojnim grupama".

Zaključak da su Stanišić i Simatović dali "značajan doprinos" zločinačkom udruženju, sud je izveo iz činjenice da je SDB Srbije u jesen 1995. plaćala pripadnike paravojske Željka Ražnatovića Arkana koji su u Sanskom Mostu počinili zločine nad Muslimanima, uključujući i ubistvo više od 70 osoba.

"Ova presuda je prikladno poslednje poglavlje u radu Haškog tribunala. Za 30 godina rada, uspešno smo procesuirali visoke političke, vojne i policijske zvaničnike svih strana u sukobu. Pokazali smo da je odgovornost za najteže međunarodne zločine moguća i ostavili kao svoje nasleđe zapise o tome šta se dogodilo", ocenio je Bramerc.

(Beta, 06.12.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »