Vlada Velike Britanije pozvala na oslobađanje kosovskih policajaca

Beta 16.06.2023

Vlada Velike Britanije pozvala je danas Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne korake da deeskaliraju tenzije, što obuhvata i oslobađanje tri uhapšena kosovska policajca i početak rada na formiranju Zajednice srpskih opština.

"Ponavljamo naše pozive premijeru (Kosova Aljbinu) Kurtiju i njegovoj vladi da osiguraju da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da se specijalne policijske jedinice povuku iz opštinskih zgrada", navodi se u saopštenju.

U saopštenju objavljenom na sajtu britanske vlade, britanska vlada istakla je da očekuje da se Kosovo i Srbija hitno angažuju u dijalogu koji vodi Evropska unija i bez daljeg odlaganja započnu rad na formiranju Zajednice srpskih opština.

"Nove, inkluzivne izbore treba raspisati što pre. Očekujemo i ohrabrujemo kosovske Srbe da učestvuju na ovim izborima. Pozivamo Kosovo i Srbiju da pokažu maksimalnu uzdržanost, izbegavaju jednostrane mere i preduzmu hitnu akciju za smanjenje tenzija", navedeno je u saopštenju.

(Beta, 06.16.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »