Tanasković: Poseta kineskog premijera Nemačkoj i Francuskoj potrebna i korisna

Beta 23.06.2023

Diplomata i profesor univerziteta u penziji Darko Tanasković izjavio je danas da je članicama Evropske unije stalo da održe što bolje odnose sa Pekingom i da je poseta kineskog premijera Li Ćijanga Nemačkoj i Francuskoj zbog toga bila potrebna i korisna.

"Želja da ne dođe do potpunog prekida odnosa ili njihovog snižavanja je najblaže rečeno, obostrana. Države Evropske unije, koje su došle u jedan praktično vazalski odnos sa SAD, posebno Nemačka, imaju velike ekonomske interese u saradnji sa Kinom", rekao je Tanasković dodajući da Peking nema razloga da kvari odnose sa Zapadom.

On je za kinesku medijsku grupu (CMG) izjavio da se tokom nedavne posete predsednika Emanuela Makrona i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen Kini video njen "tvrđi i rigidniji" pristup koji je uključivao mnogo više "nepristojnih" zahteva u odnosu na Kinu nego što ih je saopštavao Makron.

Diplomata je objasnio da to pokazuje da je Brisel, koji je opisao kao otuđenu briselsku administraciju, pravi saveznik SAD i čuvar američkog interesa, čak i u odnosu na najjače zemlje Evropske unije. 

"Velike američke kompanije imaju sada rivala u sferi američke duboke države koja ima ideologizovani pristup naročito Rusiji, a onda i Kini. Mislim da na tom planu može biti ozbiljnih problema u samim SAD, jer su u pitanju veliki ekonomski interesi. Oni će svakako učiniti sve što mogu da se interesi tih kompanija u većoj meri poštuju i da ne budu u toj meri podložni ovakvim ideološkim diktatima, naročito kada bude biran sledeći predsednika SAD", rekao je Tanasković.

On je dodao i da je osnovna prepreka razvoju multipolarnog sveta uporno zalaganje SAD da očuvaju svoj monopol, zadobijen u svim oblastima posle raspada Varšavskog pakta i da "nikakve drame u međunarodnim odnosima ne bi bilo kada bi Amerika prihvatila promenu koja u svetu dolazi".

"Niko nikome tu zaista nije takav neprijatelj, da bi ga ugrožavao do nivoa ovakvog neprijateljstva i ovakvog sistematskog vođenja destruktivne politike, kakvu sada vode SAD. Budućnost sveta ponajviše zavisi od toga hoće li SAD shvatiti da multipolarni svet već postoji i da bi oni jednostavno trebalo tome da se prilagode", rekao je diplomata.

(Beta, 06.23.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »