U skupštini Srbije deo opozicije skandirao ostavke, vlast kaže da nije džak za udaranje

Beta 29.06.2023

U skupštini Srbije, u delu sednice posvećene poslaničkim pitanjima deo opozicionih poslanika je, kabinetu premijerke, skandirao "ostavke", pošto su ih prethodno iz vlasti optužili za politički motivisane izjave.

Poslanik Zeleno levog kluba Radomir Lazović je pitao dokle će vlast u institucije da drži i prima, kako je rekao, nasilnike i batinaše, te naveo primere ljudi iz Srpske napredne stranke (SNS).

Pomenuo je i ime državnog sekretara ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Djordja Dabića, od koga su juče studenti tražili izvinjenje zbog, kako su naveli napada na studenta fakulteta političkih nauka Pavla Cicvarića".

Prethodno je pitao ministra gradjevinarstva, sobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića i da li novootvorena obilaznica oko Beograda ima sve dozvole za sabraćaj, te ukazao da postoje indicije da nije tako.

Vesić je Lazovićevo pitanje ocenio kao "politički zlonamerno", te ga pozvao da se sam provoza obilaznicom i uveri da je bezbedna.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović je kazao da je Dabić izložen hajci od strane pojedinih medija, te da se na njegov račun "iznose najbrutalnije neistine".

Kazao je i da je juče ispred zgrade ministarstva priređen "politički performans", na kome je, kako je kazao, bilo više poslanika opozicije nego studenata.

Rekao je i da je student Cicvarić govorio na jednom od protesta "Srbija protiv nasilja", te ocenio da time on nije samo student već je i politički aktivista.

On je pročitao i čime se bavi Cicvarićev otac, tokom čega je iz opozicionih klupa došlo do burnog regovanja a Lazović i poslanik Narodne stranke Borislav Novaković su krenuli ka govornici.

Martinović ih je optužio da se prema SNS, vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću ponašaju kao da su, kako je naveo džak za udaranje, te da i ne žele ni da čuju odgovore.

Iz dela opozicije potom se čulo skandiranje "ostavke, ostavke" a predsednik parlamenta Vladimir Orlić je Lazoviću i poslaniku Narode stranke izrekao opomene.

Lazović je rekao da i današnje ponašenje vlasti pokazuje koliko su "zadojeni mržnjom", te pitao i neke od ministara kako ih nije sramota da ćute dok vlast napada njhovog studenta.

"I sada se vidi kako na svako pitanje i bilo kakvu kritiku vlast odmah proglašava ljude za strane plaćenike ", rekao je on.

Orlić je , inače Lazoviću i Novakoviću. izrekao još po je opomenu, dok je, potom premijerka Ana Brnabić optužila opoziciju da je pričala i najstrašnije laži i o njoj i njenoj porodici.

"Kako je uopšte moguće da tako nešto i smislite", zapitala je ona, te ponovila da su istim napadima izloženi i Vučić i njegova porodica kao i brojni ministri.

Grupa "Studenti protiv nasilja" juče je, ispred zgrade ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, pozvala Dabića da se izvini, kako su istakli, "zbog napada na Cicvarića".

Uzvikivali su - "Studenti ne ćute" i "Dabiću izvini se", dok su neki držali odštampane poruke: "Dok živimo u strahovladi stradaju mladi", "Dabiću, saberi se, pa se izvini".

Dabić je, na Tviteru, kritikovao Cicvarića jer je nedavno govorio na protestu "Srbija protiv nasilja".

(Beta, 06.29.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »